VR
24.02.2011 17:09
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

3D zasloni brez uporabe 3D očal!

3D zasloni brez uporabe 3D očal!
3D zasloni brez uporabe 3D očal!

Na trgu so se pojavili 3D zasloni, na katerih je možno gledati 3D sliko brez uporabe 3D očal. To so tako imenovani autostereoskopski zasloni. Da lahko opazujemo realno 3D sliko na takšnem zaslonu, naše levo oko potrebuje za prikaz malo drugačno sliko kot pa desno oko. Autostereoskopski 3D zasloni uporabljajo tehnologijo, s katero je mogoče pošiljati različno sliko levemu in desnemu očesu hkrati. To omogočajo lentikularne leče, s pomočjo katerih lahko hkrati gledamo osem različnih zornih kotov, od katerih pa naše oči vidijo le dva naenkrat. Na tak način lahko gledamo 3D sliko brez posebnih 3D očal.

Kakovost 3D učinka je odvisna od večih dejavnikov. Kot prvo je tu 3D učinek v smislu “koliko daleč” predmet pokuka iz zaslona. Čeprav je največji 3D učinek odvisen tudi od vrste vsebin, lahko predmet s sprejemljivo kakovostjo pokuka iz zaslona od približno 35 do 45 cm (temelji na 46″ 3D zaslonu). Drugi vidik je vidni kot, v katerem je mogoče videti 3D učinek. To je približno 100 stopinj, merjeno od površine zaslona. Zadnji pomemben vidik je razdalja od gledalca do zaslona. Na podlagi 46″ zaslona se jasna 3D slika začne že pri manj kot dveh metrih oddaljenosti in ostane jasna do dvanajstih metrov oddaljenosti od zaslona.

Uporaba takih 3D zaslonov skupaj s primerno 3D vsebino znatno povečuje pozornost gledalcev. Multimedijska 3D sporočila bistveno hitreje pritegnejo pozornost kot klasični oglaševalski formati. Video 3D prostorska komunikacija je vizualno všečna in atraktivna rešitev, ki v trenutku pritegne pozornost gledalca.

Vas zanima več iz te teme?
3d očala

Prijavi napako v članku