Računalništvo, telefonija
11.03.2017 08:52
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

V Nuklearni elektrarni Krško prvič “natisnili” rezervni del

V Nuklearni elektrarni Krško prvič "natisnili" rezervni del
V Nuklearni elektrarni Krško prvič "natisnili" rezervni del

Sodobni tridimenzionalni tiskalniki so med uporabniki vse bolj priljubljeni, saj omogočajo hitro, enostavno izdelavo fizičnega modela izdelka zgolj na osnovi računalniškega modela. To so znali s pridom izkoristiti tudi pri podjetju Siemens, saj so dokazali, da je mogoče s 3D tiskalniki tiskati celo nadomestne dele za jedrske elektrarne. Za ta namen so v Nuklearni elektrarni Krško s tridimenzionalnim tiskalnikom natisnili kovinski rotor za črpalko za požarno varnost premera 108 milimetrov.

Pri tem velja opozoriti na to, da so standardi na področju jedrske varnosti precej bolj zahtevni od standardov na drugih področjih, na primer v gradbeništvu. Ključna prednost uporabe 3D tiskalnikov za izdelavo nadomestnih delov ni le v hitri in cenovno ugodni izdelavi, ampak tudi v tem, da lahko z njimi natisnemo tudi dele, za katere ni razpoložljivih načrtov, saj zadošča, da predmet le skeniramo in ga nato neposredno natisnemo.

Siemens in NEK načrtujeta nadaljevanje raziskav in razvoja na tem področju ter razmišljata celo o dodatnih izboljšavah na področju zasnove delov, ki jih je najtežje proizvesti s pomočjo klasičnih proizvodnih tehnik. Če jim bo to uspelo, bodo lahko s pomočjo tridimenzionalnih tiskalnikov izdelovali elemente, ki bodo imeli celo boljše lastnosti od tistih, ki so izdelani s tradicionalnimi metodami. Kot prvi izdelek pa bodo inženirji obeh podjetij poskušali izdelati zgradbo z izboljšanim hlajenjem.


Prijavi napako v članku