Računalništvo, telefonija
09.04.2020 08:00
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

3D tiskalniki tudi v Sloveniji pomagajo v boju proti pandemiji

3D tiskalniki tudi v Sloveniji pomagajo v boju proti pandemiji
3D tiskalniki tudi v Sloveniji pomagajo v boju proti pandemiji

Verjetno ste že zasledili, da imamo tudi v Sloveniji 3D tiskalnike, ki v teh težkih časih pridejo še kako prav za izdelavo zaščitne opreme, predvsem pa zaščitnih mask. V okviru pobude Zaščitimo Slovenijo se z uporabo 3D tiskalnikov izdeluje tako profesionalna zdravstvena oprema, kot tudi običajne zaščitne maske. Omenjeni iniciativi se je pridružila tudi Univerza na Primorskem (UP) in v sodelovanju s Splošno bolnišnico Izola in Tehnološkim parkom Ljubljana natisnila prve zaščitne maske. Po pisanju STA so z univerze sporočili, da so prve prototipe že predali bolnišnici, ki jih trenutno preizkuša v resničnem okolju.


Slovenija tako, kot tudi ostale države po svetu, izkorišča tehnologijo 3D tiskanja, ki pomaga pri boju proti pandemiji. V ZDA so se praktično vsi zasebniki usmerili v 3D tiskanje zaščitne opreme, zdaj pa se jim pridružujejo tudi tehnološki velikani, kot je recimo Apple.


Kot so za STA še zapisali, na univerzi tiskajo maske, ki so kompatibilne z mikrobiološkimi filtri, ki se v bolnišnicah tudi sicer uporabljajo za respiratorje. Model filtra, na podlagi katerega je bila zasnovana maska, certificirano zagotavlja 99,99-odstotno učinkovitost. Maske so namenjene večkratni uporabi. V izdelavo so vključeni tudi strokovnjaki laboratorija za interakcijo človek-računalnik Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije UP.


Iniciativa Zaščitimo Slovenijo je imetnikom 3D tiskalnikov ponudila odprtokoden format za model 3D-maske Gladius Friends. Govorimo o maskah za domačo uporabo, katere lahko natisnemo z vsemi modeli 3D tiskalnikov. Ravno te maske za domačo uporabo so v tem času v pomanjkanju, saj jih ljudje potrebujemo za obiske trgovin, lekarn in ostalih zaprtih javnih prostorov, ki sploh delujejo.


Projekt je poimenovan Maska za prijatelja in predstavlja vseslovensko gibanje, kjer lahko posamezniki sami natisnejo masko in vizir zase ter za prijatelja. Prototip slovenske maske za lastno uporabo so preko odprtokodnih skupin začeli uporabljati in izdelovati tudi v Združenih državah Amerike in po Evropi. Izpostaviti velja, da zaščitna maska ni ne certificiran medicinski pripomoček ne osebna varovalna oprema.


Skupina Slovenija 3D opozarja na primernost dotičnih mask

Opozorili so predvsem na poroznost maske in pa pod vprašaj so postavili primernost ponovne uporabe. Predlagajo namreč, da bi bilo bolj primerno izdelati prototip in nato uporabiti kakovostnejše načine tiskanja: “Težava z razkuževanjem je velika, saj material že pri 40 stopinjah Celzija reagira na toploto, kemikalije pa prav tako niso primerne. Najbolje bi bilo izdelati prototip in uporabiti industrijsko izdelavo, podobno kot za potapljaške maske,” pravi Matej Auguštin, ki poslovno sodeluje s farmacevtskimi podjetji.


A v iniciativi zagotavljajo, da v dneh pomanjkanja zaščitnih mask iščejo najboljše rešitve. “Pri izdelavi smo se srečevali s številnimi vprašanji, zato smo se poglobili v literaturo in posvetovali s strokovnjaki. Naš cilj pa je bil, da naredimo boljšo zaščito, kot jo nudijo maske iz blaga. Naša prednost je tudi ta, da so maske primerne za večkratno uporabo,” odgovarja mikrobiologinja Teja Bajt.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

DRUŠTVO DUH ČASA

Trubarjeva cesta 72, 1000 Ljubljana, Tel: 06 815 40 63
Računalniki za socialno ogrožene Smo skupina računalniških zanesenjakov, ki le stežka gleda kako cele gore še uporabnih računalnikov in računalniških delov končajo na odpadu. ... Več

LabelProfi d.o.o. – digitalna produkcija etiket in fleksibilne embalaže

Ozare 18a, 2380 Slovenj Gradec, Tel: 080 10 12
Podjetje LabelProfi d.o.o. je svojo poslovno pot začelo leta 1994 kot majhen studio za grafično oblikovanje in pripravo za tisk. V podjetju od same ustanovitve stremijo k uporabi ... Več
Srebrni partner

LESTRA d.o.o.

Vaška pot 17c, 1235 Radomlje, Tel: 01 563 60 60
Vodilni na področju trženja projektorjev – strokovno svetovanje, izposoja, montaža in servis Z več kot 30-letnimi izkušnjami in najboljšo izbiro projekcijske opreme za vas. V ... Več
Zlati partner

INSIS d.o.o.

Erjavčeva ulica 18, 5000 Nova Gorica, Tel: 041 938 792
Podjetje Insis, d. o. o., se s spletno prodajo ukvarja že od leta 2009. Ekipa spletne trgovine PoceniPC.com vestno skrbi za svoje kupce. Najbolj so veseli vašega zadovoljstva, zato ... Več