Računalništvo, telefonija
07.03.2017 15:32
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

3D hiša natisnjena v vsega 24 urah

3D hiša natisnjena v vsega 24 urah
3D hiša natisnjena v vsega 24 urah

Danes je s 3D tiskalnikom mogoče natisniti že praktično vse, med drugim tudi hiše. Podjetju Apis Cor je namreč uspelo “natisniti” hišo v vsega 24 urah. 3D-natisnjena hiša se nahaja v Rusiji, obsega približno 37 kvadratnih metrov površine, njena cena znaša zgolj 9.450 evrov. Podjetje Apis Cor je za gradnjo hiše uporabilo mobilni tiskalnik, kar pomeni, da je bila hiša natisnjena na licu mesta. Za boljšo predstavo samega procesa tiskanja si lahko ogledate videoposnetek na povezavi http://bit.ly/3d-hisa-RN.

Glavne komponente hiše – stene, pregrade in ostalo – so bile natisnjene zgolj z uporabo betonske mešanice, dodatki, kot so fasada, okna in pohištvo, pa so bili dodani naknadno. Glede na zgoraj navedeno ceno je 3D natisnjena hiša zelo ugodna, najbolj pa zbode v oči podatek o hitrosti gradnje, saj je 24 ur resnično zelo hitro. Do tega trenutka še nobenemu podjetju ni uspelo v tako kratkem času postaviti celotne zgradbe.

Hiša sicer sestoji iz hodnikov, kopalnice, dnevne sobe in kuhinje, podjetje, ki jo je postavilo, pa ji zagotavlja dolgo življenjsko dobo. Zdržala naj bi namreč do 175 let. Ustanovitelj podjetja Apis Cor Nikita Chen-yun-tai je revolucionarno postavitev hiše pospremil s sledečimi besedami: “V našem podjetju si želimo ustvariti percepcijo pri ljudeh, da je gradnja hiš lahko hitra, enostavna in okolju prijazna, prav tako pa tudi učinkovita in zanesljiva”. Cilj, ki so si ga zastavili pri podjetju Apis Cor, je zelo ambiciozen, saj želijo postati največje mednarodno gradbeno podjetje, ki bi premagovalo ovire po vsem svetu. Ljudem želijo omogočiti gradnjo ne glede na lokacijo in pogoje, v katerih se nahajajo. Apis Cor trdi, da so prvo podjetje na svetu, ki premore 3D tiskalnik, ki je zmožen tiskanja celotnih zgradb in to na lokaciji, kjer je načrtovano, da bo zgradba stala.

3D natisnjene hiše so tipično zgrajene v tovarnah in po delih, nato pa se na samem kraju sestavijo skupaj. Lani je bila tako zgrajena prva 3D natisnjena stanovanjska hiša na Kitajskem, kjer so posamezne dele najprej natisnili in jih nato sestavili na lokaciji. Neko drugo kitajsko gradbeno podjetje pa je uspelo natisniti celotno dvonadstropno hišo na samem kraju, za kar so potrebovali približno 45 dni.


Prijavi napako v članku