Računalništvo, telefonija
29.07.2016 09:23

Deli z drugimi:

Share

3D filmi brez očal že resničnost!

Za gledanje 3D filmov 3D očala kmalu ne bodo več potrebna!
Za gledanje 3D filmov 3D očala kmalu ne bodo več potrebna!

V kinodvoranah, kjer predvajajo tridimenzionalne filme, moramo za 3D učinek vedno nositi neke vrste 3D očal, že v bližnji prihodnosti pa temu morda ne bo več tako. Inovatorji ameriškega tehnološkega inštituta Massachusetts Institute of Technology (MIT) so namreč razvili posebno tehnologijo, ki naj bi za vedno spremenila način gledanja 3D filmskih posnetkov. Tu gre za tehnologijo imenovano Cinema 3D, ki dejansko poskrbi za to, da lahko večje število obiskovalcev v kinodvorani spremlja filmski posnetek v tridimenzionalnem načinu brez uporabe očal.

Čeprav inovativna tehnologija Cinema 3D še ni namenjena množični uporabi, so jo inovatorji ameriškega tehnološkega inštituta že uspešno preizkusili v praksi. V ta namen so uporabili namenske filtre, ki so poskrbeli za to, da je vsako oko gledalca dejansko gledalo drugo sliko. Čeprav so se gledalci med gledanjem filma premikajo, to sploh ne vpliva na kakovost prikaza tridimenzionalne slike, kar je presenetilo marsikaterega poznavalca filmske industrije.

Sistem Cinema 3D je sestavljen iz niza ogledal in stekla, ki so nameščeni tako, da lahko gledalec iz prav vsakega sedeža vidi kakovostno tridimenzionalno sliko. Ker pa je izdelava tovrstnega sistema zapletena in draga, bo potrebno še kar nekaj časa, preden bo zašel v množično uporabo. To še posebej velja za prikaz tridimenzionalnih videoposnetkov v velikih kino dvoranah.


Prijavi napako v članku