Programska oprema
16.03.2009 09:27
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

35 odstotkov Slovencev uporablja spletne skupnosti


Poznavanje tujih in domačih spletnih skupnosti.

Med uporabniki interneta je najbolj poznano družabno spletno omrežje Facebook, ki ima tudi največ članov. Med slovenskimi spletnimi skupnostmi vodi portal Mojvideo.com. Kar 35 odstotkov slovenskih uporabnikov spleta je včlanjenih v vsaj eno družabno spletno skupnost.

Največjo prepoznavnost med slovenskimi uporabniki interneta ima Facebook, saj ga pozna kar 82 odstotkov vprašanih. Na drugem mestu je slovenska skupnost Frendiinflirt.com. Pozna jo 75 odstotkov anketirancev. Sledita ji Netlog z 68-odstotno in MySpace z 59-odstotno prepoznavnostjo.


Članstvo v spletnih skupnostih.

Raziskava je podala tudi ocene števila članov posamezne spletne skupnosti. V vsaj eno je včlanjenih 35 odstotkov oziroma približno 400.000 slovenskih uporabnikov spleta. Največ članov imata Facebook (230.000 članov) in Netlog (210.000 članov), sledi MySpace s 56.000 člani, takoj za njim pa je že prva slovenska skupnost Mojvideo.com z nekaj več kot 52.000 člani.

Po številu dnevnih obiskov vodi Facebook, ki ga dnevno obišče 74 odstotkov članov (22 odstotkov članov je vpisanih ves čas, ko imajo vklopljen računalnik). Člani Facebooka imajo v svojem omrežju v povprečju 57 kontaktov, povprečen obisk članskih strani pa traja 24 minut. Največjo domačo spletno skupnost Mojvideo.com vsak dan ali pogosteje obiskuje 67 odstotkov članov (28 odstotkov jih je vpisanih ves čas, ko imajo vklopljen računalnik), povprečen obisk traja 38 minut, vsak uporabniki pa ima v povprečju 36 stikov.

Med tujimi in domačimi spletnimi skupnostmi obstaja zanimiva razlika. Uporabniki tujih spletnih skupnosti člane lastnih omrežij v večji meri poznajo tudi osebno (na Facebooku kar 92 odstotkov, na Netlogu 71 odstotkov in na Myspacu 61 odstotkov), medtem ko uporabniki slovenskih spletnih skupnosti svojih stikov ne poznajo osebno (78 odstotkov uporabnikov Mojvideo.com, 66 odstotkov uporabnikov Vijavaja.com in 65 odstotkov uporabnikov Frendiinflirt svoje stike pozna predvsem virtualno).

Večina članov slovenskih spletnih skupnosti je mlajših od 24 let. Med njimi prevladujejo dijaki in študentje, med osnovnošolci je stopnja uporabe nekoliko nižja. V spletne skupnosti je včlanjenih nekoliko več žensk (54 odstotkov) kot moških (46 odstotkov).

Izsledke raziskave o uporabi spletnih skupnosti med slovenskimi uporabniki interneta je objavil iPROM, ki jo je opravil skupaj z raziskovalno družbo Valicon. Raziskava je bila izvedena januarja 2009 s spletno anketo (metoda CAWI), na katero je odgovorilo 1168 uporabnikov interneta.

Če ste tudi vi del 20 odstotkov obiskovalcev Facebooka, postanite prijatelj ali oboževalec Računalniških novic in se potegujte za privlačne nagrade.


Prijavi napako v članku