Prenosni računalniki
10.11.2022 16:25

Deli z drugimi:

Share

30 let znamke ThinkPad – prenosniki, na katere se lahko (vedno in povsod) zanesete

Ste vedeli, da ta mesec mineva že 30 let, odkar je luč sveta ugledal prvi prenosnik ThinkPad, ki je oral ledino in postavljal mejnike glede trpežnosti, kakovosti izdelave in vedno znova uvajal uporabne inovacije.

Prav prenosniki ThinkPad so uporabnikom, sprva predvsem podjetjem in podjetnikom, omogočili, da z računalniki delajo na terenu, praktično od koderkoli. In koderkoli je v svetu ThinkPadov res širok pojem, saj so ti prenosniki že desetletje zvesti spremljevalci vesoljskih misij. V zadnjih 30 letih je bilo napisanih veliko strani pravega in virtualnega črnila o ThinkPadu in o tem, kako je postal ikona in si prislužil sloves najbolj trpežnega in zanesljivega prenosnika na svetu. Tudi prodajne številke pričajo o tem; včasih še z logotipom IBM, zadnje desetletje in pol pa z značko Lenovo, so prenosni računalniki ThinkPad prepričali več kot 200 milijonov kupcev. To ni naključje.

Recept za uspeh: oblika, funkcija, izvedba

Pred leti je David Hill, nekdanji vodja oddelka oblikovalcev, dejal: »ThinkPad s svojo zasnovo ustvarja močno in sinergijsko razmerje med obliko in funkcijo. Usklajuje prefinjeno estetiko, premišljeno oblikovano uporabniško izkušnjo in izjemen inženiring, da bi zagotovil vrhunske lastnosti izdelkov.« To je DNK, ki ga še danes premorejo vsi prenosniki z logotipom ThinkPad. Zasnovani, da zagotovijo odlično uporabniško izkušnjo in na katere se uporabniki lahko zanesejo. »Ne glede na to, kateri model računalnika ThinkPad uporabljate, bo ta naredil tisto, kar potrebujete, ko ga potrebujete in kjer ga potrebujete, brez pompa,« je bil kratek in jedrnat Jovan Glamočanin, direktor trgov v jadranski regiji v družbi Lenovo.

Ko se je družina izdelkov ThinkPad razširila in so se pojavili novi segmenti naprav in z njimi tudi strank, so postali očitni novi izzivi glede kakovosti. Inženirjem je postalo jasno, da morajo ustvariti povsem nov nabor preizkusov. In pri tem so šli res daleč. Rodili so se t. i. »preizkusi mučenja«, z njimi pa tudi legendarna vzdržljivost ThinkPada! Čez ThinkPade so vozili z avtomobili, na njih rezali hrano, z njimi zabijali žeblje, jih polivali … vse z namenom, da naredijo kar najbolj trpežne prenosne računalnike. Kar so uporabniki seveda cenili. ThinkPad je pomagal ustvariti revolucijo, kako ljudje lahko delamo z računalniki, kaj vse lahko z njimi počnemo – in to malodane kjerkoli. Na tisoče podjetij lahko svoj uspeh danes pripiše prav revoluciji mobilnega računalništva, ki se je začela leta 1992.

Vedno zanesljivi in inovativni

Status ikone si je ThinkPad prislužil tudi z inovacijami, saj je svetu računalništva kot prvi predstavil številne nove tehnologije. Ta seznam je resnično dolg, naj omenimo samo nekatere prebojne mejnike, ki so zaznamovali dvig uporabniške izkušnje:
• prvi prenosni računalnik z barvnim zaslonom TFT
• prvi prenosnik z vgrajenim pogonom CD-ROM
• prvi prenosnik z vgrajenim pogonom DVD-ROM
• prvi prenosnik z integriranim Wi-Fi

• prvi prenosnik z vgrajeno varnostjo na nivoju strojne opreme in bralnikom prstnih odtisov
• prva mobilna delovna postaja z dvema zaslonoma
• najlažji polnofunkcionalni 13-palčni prenosnik na svetu
• najlažji polnofunkcionalni 14-palčni prenosnik na svetu
• prvi zložljivi osebni računalnik na svetu

Vsi našteti mejniki so uporabnikom pomagali postoriti nekaj več ali bolje. Inovacije so uporabnikom prenosnih računalnikov omogočale doseganje prej nedosegljivega.

Vedno v stiku z uporabnikom

Veliko delo je ThinkPad opravil na področju vmesnikov, torej stika z uporabnikom. Če uporabniki več desetletij prisegajo na odlično tipkovnico in smerno kroglico, to pomeni, da so inženirji nekaj naredili prav. Ta evolucija se bo seveda nadaljevala, naša interakcija z računalniki pa še nadgradila. Na dotik občutljivi zasloni in prenosniki z dvema zaslonoma so šele začetek. Z nekaterimi ThinkPadi se lahko že pogovarjamo oziroma jim poveljujemo z glasom ali kretnjami, številna opravila lahko celo prepustimo umetni inteligenci. V Lenovu pa že snujejo naslednje inovacije, ki jim bomo priča šele čez kakšno leto ali dve, npr. zaslon prenosnika, ki se zvije v rolo!

So pa zato ob 30. obletnici v Lenovu pripravili prav posebno, zelo omejeno izdajo neverjetnega prenosnika ThinkPad X1 Carbon Gen 10. Naprodaj bo le šest tisoč ustrezno označenih in oštevilčenih primerkov, od tega jih bo tisoč naprodaj na Japonskem, za preostalih pet tisoč pa se bodo »stepli« kupci po svetu.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

GS1 Slovenija

Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 5898 320
GS1 Slovenija je neodvisna in nepridobitna organizacija na področju mednarodnih standardov GS1 za identifikacijo, zajem in elektronsko izmenjavo podatkov v Sloveniji. Ima preko ... Več
Zlati partner

DOMINATUS d.o.o.

Ob potoku 40, 1000 Ljubljana, Tel: 041 225 685
Danes je za posel ključno, da vašo spletno stran najde Googlov iskalnik, saj velika večina informacije poišče prav s pomočjo Googlovega iskalnika. Zato je ključnega pomena, da ... Več

SoftNET d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 01 00
Vse telekomunikacijske storitve na enem mestu V podjetju ni nič pomembnejšega kot dobra telekomunikacijska povezanost, tako znotraj kot zunaj podjetja. Podjetje SoftNET vam s ... Več

ARCHUS.SI d.o.o.

Cankarjeva ulica 9c, 6000 Koper/capodistria, Tel: 070 890 096
O podjetju Archus.si  ARCHUS.SI d.o.o. je podjetje iz Kopra. Kot prvi v Sloveniji so leta 2008 oz. 2009 začeli ponujati nekaj aktualnih in zanimivih produktov nove tehnologije, kot ... Več