Računalništvo, telefonija
21.04.2006 14:23

Deli z drugimi:

Share

265 milijonov dolarjev investicij v Saudsko Arabijo


Le kaj vse bi lahko Slovenija naredila z 265 milijoni dolarjev?!

John Chambers, predsednik in generalni direktor podjetja Cisco Systems, je med svojim obiskom kraljevine Saudske Arabije napovedal znatno investicijsko iniciativo v Saudsko Arabijo, ki bo znašala skupno preko 265 milijonov dolarjev (1 milijarda saudskih rialov) in saudski trg označil kot vse bolj pomemben v globalni ekonomiji. Seznam širitve IT na saudskem trgu vodijo naložbe v osebje, lizing in financiranje, inovacijske hube, partnerstva med javnim in zasebnim kapitalom, izobraževanje in filantropijo.

“Saudska Arabija doživlja preobrazbo ob rasti svojih ekonomskih priložnosti v nove sektorje z uporabo informacijskih tehnologij,” je povedal Chambers. “Napoved naših investicijskih načrtov v Saudski Arabiji odseva našo podporo osredotočanju države na podjetništvo, inovativnost in izobraževanje, kar bodo po našem prepričanju glavna gonila globalnega gospodarstva v 21. stoletju.”

Pri napovedi je sodelovala tudi Uprava za splošne investicije Saudske Arabije (SAGIA). “SAGIA podpira investicije vodilnih nadnacionalnih korporacij kot je podjetje Cisco Systems in pomaga pri ustvarjanju pozitivnega okolja za tuje investitorje pri podpori vizije kraljestva, kot pomembnega dela globalnega gospodarstva. V tem smislu bo imela investicija podjetja Cisco Systems ključno vlogo pri preobrazbi IKT in izobraževalnega sektorja v Saudski Arabiji,” je komentiral guverner SAGIA Amr Al-Dabbagh.

Petletni investicijski načrt podjetja Cisco Systems v Saudski Arabiji bo izvajal naložbe na sledečih področjih:
” Povečanje skupnega števila zaposlenih v podjetju Cisco Systems v Saudski Arabiji iz približno 70 na 600.
” Nudenje lizinga in drugih finančnih rešitev strankam in partnerjem podjetja Cisco Systems po vsej državi preko Cisco Systems Capital, podružnice podjetja Cisco Systems, Inc.
” Ustanovitev Centra za podjetništvo in inovacije podjetja Cisco Systems, ki bo prikazoval pozitivni vpliv tehnologije na produktivnost na različnih vertikalnih trgih. Podjetje Cisco Systems bo tudi sponzor Saudskega inštituta za inovativnost in podjetništvo, inkubacijske ustanove za lokalna novoustanovljena podjetja, raziskave in razvoj, laboratorije in demonstracijske centre, ki ima tudi akademsko vlogo v podjetništvu.
– Nudenje opreme, izobraževanje in podpore, ki so potrebni za vzpostavitev omrežja po 2.000 domovih v saudskih skupnostih z nižjimi prihodki ter podporo podobnim projektom mešanega javnega in zasebnega kapitala, kot so denimo projekti Kralja Abdulaha.
– Vzpostavitev dodatnih 100 Omrežnih akademij, ki bodo ponujale napredne tehnične programe skupaj z lokalnimi univerzami. Trenutno je 42 omrežnih akademij po vsej Saudski Arabiji, dodatnih 100 pa jih bodo odprli tekom naslednjih petih let.
– Razširitev obstoječega programa Omrežnih akademij podjetje Cisco Systems z ustanovitvijo “Netversity” v Saudski Arabiji, ki bo partnersko sodelovala z javnimi izobraževalnimi organizacijami in ponujala napredno poslovno in tehnično izobrazbo, ki bo mladim saudskim inženirjem predstavil potrebe globalnih korporacij.

Ob preobrazbi Saudske Arabije v “Omrežno Kraljevino” je le-ta v dobrem položaju, da preskoči klasične trge v smislu prevzemanja novih tehnologij. Nedavna študija organizacije Momentum Research Group, ki meri učinek produktivnosti IT, je primerjala delovanje državne uprave in zdravstvenega sistema v Saudski Arabiji z evropskimi državami. Študija je zaključila, da Saudska Arabija na mnogih področjih vodi pred evropskimi državami, vključno s prevzemom novih tehnologij kot sta internetna telefonija in VoIP, ter da ima hitrejšo rast števila državljanov, ki uporabljajo te storitve.

Podjetje Cisco Systems je odprlo podružnico v Saudski Arabiji leta 1998 in ima danes podružnice v Riadu, Jeddi in Kobarju.


Prijavi napako v članku