Avtomoto
Življenjski slog
Socialna omrežja
10.11.2022 12:40
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

20 največjih odpuščanj tehnoloških podjetij leta … do zdaj (1. del)

Letos je delo izgubilo že več kot 44.000 tehnoloških delavcev z vseh koncev industrije, skoraj zagotovo pa jih bo še več.

V zadnjih mesecih je moralo na deset tisoče tehnoloških delavcev, ki so prej veljali za varna in dobro plačana delovna mesta, spakirati kovčke. Iščejo nova delovna mesta, saj je padec gospodarstva na splošno še posebej prizadel tehnološko industrijo. SoundCloud, ena od vodilnih platform za pretakanje glasbe, ki so ji naklonjeni predvsem umetniki “v razvoju”, se je ta teden pridružila vse večjemu seznamu podjetij v težavah, saj naj bi zmanjšala število zaposlenih za do 20 %. Po ocenah portala Crunchbase je od začetka leta delo izgubilo približno 44.000 delavcev v tehnološki industriji. Število prošenj za brezposelnost je v ZDA na najvišji ravni v zadnjih osmih letih.

Zamrznitev zaposlovanja in odpuščanja so prizadela skoraj vse kotičke tehnološke industrije, od mladih upov Web3 do uveljavljenih velikanov in skoraj vse vmes. Tesla, Netflix, Coinbase in Robinhood so v zadnjih mesecih napovedali odpuščanja, pri čemer so navajali različne razloge, od naraščajoče inflacije do katastrofalnega stanja na trgu kriptovalut. Pojavljajo se znaki, da se bodo ti padci dotaknili tudi največjih tehnoloških velikanov.

Predstavljamo nekaj največjih odpuščanj v tehnološkem sektorju v letu 2022 … do zdaj.

Tesla odpustila 200 zaposlenih, ki so delali na sistemu Autopilot

V družbi Tesla je stresno obdobje. Podjetje je bilo že v zvezni preiskavi zaradi nesreč, povezanih z njegovimi napol avtonomnimi vozili, nato pa se je njegov ekscentrični izvršni direktor navidezno od nikoder odločil, da želi prevzeti Twitter. Ta poskus impulzivnega nakupa je na koncu povzročil padec cene Teslinih delnic.

Sredi te drame je podjetje napovedalo, da bo odpustilo 200 od 350 zaposlenih, ki delajo na sistemu Autopilot, navideznem kronskem dragulju Tesle, ki je po Muskovih besedah ključnega pomena za dolgoročno rast podjetja. Tesla je pri tem popolnoma zaprla celotno pisarno v kalifornijskem mestu San Mateo. Večina teh zaposlenih naj bi bila nizko plačanih delavcev, ki so analizirali obsežno zbirko podatkov o vožnji v realnem času, ki jih je zbiral Autopilot, z označevanjem podatkov in drugimi tehnikami.

TikTok zmanjšuje število zaposlenih v ZDA

TikTok se je izkazal za enega največjih zmagovalcev Facebookovega nenehnega padanja v pekel družbenih medijev in mu je na splošno uspelo preprečiti nekatere največje bolečine, ki jih je občutila tehnološka industrija v času recesije. To pa ne pomeni, da je odporen na odpuščanja.

Prejšnji mesec je Wired navajal pet virov, ki so trdili, da je TikTok začel odpuščati nedoločeno število delavcev v svoji ameriški pisarni. Tudi delavci v oddelkih podjetja v EU in Združenem kraljestvu naj bi se pripravili na podobne ukrepe. Kot del domnevnega večjega prestrukturiranja naj bi TikTok ustavil prejšnje načrte za razširitev nekaterih ekip.

Tiskovni predstavnik družbe TikTok je v izjavi poslani portalu Wired povedal, da so se nekatere vloge v podjetju “preusmerile”, vendar je oporekal opisu teh potez kot “prestrukturiranja celotnega podjetja”.

Coinbase je odpustil več kot 1.000 zaposlenih

Družba Coinbase je bila ena od več deset podjetij za kriptovalute, ki jih je v zadnjih mesecih zaslepil zlom kriptovalut. Čeprav družbi Coinbase ni bilo treba vložiti prošnje za stečaj kot drugim podjetjem na tem področju, je morala znatno zmanjšati število zaposlenih. Junija je Coinbase odpustil 18 % vseh zaposlenih, tj. približno 1.100 delavcev in se skliceval na grozečo recesijo, kripto zimo in svoje preveč optimistične napovedi rasti.

Naši stroški zaposlenih so previsoki, da bi lahko učinkovito obvladovali ta negotov trg,” je takrat dejal izvršni direktor Brian Armstrong. “Ukrepi, ki jih sprejemamo danes, nam bodo omogočili bolj samozavestno obvladovanje tega obdobja, tudi če se bo močno podaljšalo.”

Netflix v dveh mesecih odpustil 450 zaposlenih

Netflix, podjetje, ki je prvo razvozlalo kodo za pretakanje televizijskih vsebin, je bil več let nezadržen stroj za rast. To je bilo seveda preden so se pridružili Dinsey+, HBO Max, Apple TV, Hulu in na videz trilijon drugih konkurentov. Število Netflixovih naročnikov se je upočasnilo, njegovo poslovanje pa je utrpelo škodo. Podjetje je maja napovedalo, da bo zmanjšalo število zaposlenih za 150 oziroma približno 1,3 % delovne sile.

Od takrat so se stvari samo še poslabšale. Približno mesec dni po prvih odpuščanjih je Netflix po poročanju časopisa The Guardian napovedal še eno odpuščanje, tokrat za 300 zaposlenih oziroma 4 % celotne delovne sile podjetja. Netflix zdaj v obupanem prizadevanju, da bi ustavil iztekanje več kot 200.000 dragih naročnikov, očitno razmišlja, da bi na svoji platformi začel z oglaševanjem. Dobrodošli nazaj v zgodnja leta tega tisočletja.

Twitter zmanjšal 30 % ekipe za pridobivanje talentov

Zaposleni v Twitterju, ki so se že tako ali tako izčrpali zaradi poskusov najbogatejšega človeka na svetu, da bi prevzel podjetje (in pri tem uničil Twitterjeve delnice), so se prejšnji mesec soočili s še eno stresno točko. V začetku junija je podjetje odpustilo približno 30 % svoje ekipe za pridobivanje talentov. Družba Twitter je že v začetku leta nakazala, da lahko pride do razburkanih razmer, ko je zamrznila večino zaposlitev in nadomestnih zaposlitev.

Shopify je odpustil 10 % delovne sile

Čeprav je vodilnemu svetovnemu spletnemu trgovcu na drobno Amazonu do zdaj uspelo razmeroma dobro preživeti tehnološko krizo, tega ne moremo trditi za njegovega manjšega konkurenta, podjetje Shopify. Konec julija je izvršni direktor družbe Shopify Tobi Lütke napovedal, da bo podjetje po obdobju eksplozivne rasti odpustilo 10 % zaposlenih, kar je približno 1000 zaposlenih.

Shopify je imel veliko koristi od nenadnega prehoda na e-trgovino, ki so ga spodbujale kovidne zapore in spreminjajoči se nakupovalni vzorci. Tako kot številna podjetja je tudi Shopify začel množično zaposlovati, saj je pričakoval, da bo ta raven e-trgovine preživela pandemijo. Družba Shopify tega ni pričakovala.

Konec koncev je bila ta stava moja odločitev, ki sem jo moral sprejeti, a sem se zmotil,” je zapisal Lütke. “Zdaj se moramo prilagoditi. Zato se moramo danes od nekaterih od vas posloviti, kar mi je zelo žal,” je svojim zaposlenim še povedal.

Družba Robinhood je zmanjšala število zaposlenih za skoraj vsakega tretjega zaposlenega

Aplikacija za “demokratizirane finance”, ki je bila lani v središču tako imenovane meme borzne mrzlice, si po katastrofalni prvi javni ponudbi, ki je bila po Bloombergovi oceni med najslabšimi prvenci za katero koli podjetje te velikosti, lahko le stežka opomore. Zdaj, leta 2022, so zaposleni v podjetju, ki jih vodstvo imenuje “Robinhooderji”, občutili bolečino.

Konec aprila je glavni izvršni direktor in ustanovitelj Vlad Tenev napovedal, da bo podjetje v letih 2020 in 2021 po obdobju “hiperrasti” zmanjšalo približno 9 % delovne sile. Izkazalo se je, da so bili ti rezi znak, kaj se bo zgodilo. V prvem tednu avgusta je Tenev na svojem blogu objavil še eno objavo, v kateri je tokrat napovedal veliko večje odpuščanje, ki je prizadelo 23 % zaposlenih. Dramatično zmanjšanje je bilo izvedeno le nekaj ur po tem, ko je oddelek za finančne storitve zvezne države New York objavil, da je kaznoval oddelek podjetja za kriptovalute zaradi “pomembnih kršitev na področju preprečevanja pranja denarja, kibernetske varnosti in varstva potrošnikov”.

Družba Lyft odpustila približno 700 zaposlenih v podjetju

Čeprav velika večina voznikov v podjetju Lyft prihaja in odhaja, so se odpuščanja še vedno dotaknila sedežev podjetja. Julija je Lyft sporočil, da bo odpustil približno 60 zaposlenih v svojem oddelku za najem in da bo po poročanju agencije Reuters prenehal opravljati storitve dolgoročnega najema avtomobilov.

To je bil šele začetek. Približno štiri mesece po ukinitvi ekipe za najem je Lyft sprejel veliko večjo potezo in odpustil skoraj 700 zaposlenih v podjetju, kar je približno 13 % osebja.

Soustanovitelja podjetja, John Zimmer in Logan Green, sta zaposlenim poslala sporočilo, v katerem sta potrdila prejšnja poročila časopisa The Wall Street Journal o odpuščanju. Med razlogi za odpuščanje sta navedla strahove pred bližajočo se recesijo in naraščajočim zavarovanjem za souporabo vozil. Ustanovitelja sta trdila, da sta si poleti “močno prizadevala” za znižanje stroškov, vendar brez uspeha.

Odpuščanja so vplivala na vse organizacije v podjetju in so temeljila na zmanjšanju prioritet pobud, prizadevanjih za zmanjšanje števila vodstvenih ravni, širših varčevalnih ciljih in v nekaterih primerih na gibanju uspešnosti,” so zapisali ustanovitelji.

Nismo imuni na inflacijo in upočasnjeno gospodarstvo, so zapisali.

Vimeo odpustil 6 % svoje delovne sile

Sredi julija se je na seznam odpuščanj v tehnološkem sektorju pridružil tudi velikan na področju videoposnetkov Vimeo, saj je njegova izvršna direktorica Anjali Sud napovedala, da bo podjetje zmanjšalo 6 % svoje delovne sile. Družba Sud je v objavi na svojem blogu kot glavni razlog za odpuščanje navedla “zahtevne gospodarske razmere”, ki se pričakujejo v bližnji prihodnosti. Do zmanjšanja števila zaposlenih je prišlo po mesecih upočasnjenega zaposlovanja v podjetju.

Čeprav smo namerno najprej sprejeli ukrepe na drugih področjih stroškov, je postalo jasno, da se moramo posvetiti tudi našemu največjemu področju naložb, naši ekipi,” je zapisala Sud.

Tiskovni predstavnik podjetja Vimeo se je po objavi obrnil na Gizmodo in trdil, da ime podjetja ne bi smelo biti vključeno na ta seznam, deloma zato, ker je podjetje odpustilo manj zaposlenih kot druga večja tehnološka podjetja. Tiskovni predstavnik je dejal, da podjetje še vedno zaposluje nove sodelavce, in zatrdil, da je namen odpuščanja pomagati podjetju, da postane bolj “strateško trdno”.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Meta Twitter


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

RETTRO d.o.o., vaš partner v razvoju IT-rešitev

Šlandrova 4b, 1000 Ljubljana, Tel: 031 313 312
Mikro podjetje Rettro d.o.o. je specializirano za razvoj različnih informacijskih sistemov z najnovejšimi tehnologijami po meri naročnika. Znanje in izkušnje Rettrovih strokovnjakov ... Več
Zlati partner

GS1 Slovenija

Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 5898 320
GS1 Slovenija je neodvisna in nepridobitna organizacija na področju mednarodnih standardov GS1 za identifikacijo, zajem in elektronsko izmenjavo podatkov v Sloveniji. Ima preko ... Več
Zlati partner

NLB d. d.

Trg republike 2, 1000 Ljubljana, Tel: 01 477 2000
Dobro delujoč finančni sistem je temelj sodobnega gospodarstva in banke pri tem opravljajo pomembno družbeno funkcijo. Banke morajo biti zmožne posojati denar potrošnikom in podjetjem ... Več
Srebrni partner

IPM Skupina, Holding d.o.o.

Dunajska cesta 106, 1000 Ljubljana,