Računalništvo, telefonija
23.07.2017 08:00

Deli z drugimi:

Share

2 največji tržišči temnega spleta dokončno zaprti

2 največji tržišči temnega spleta dokončno zaprti
2 največji tržišči temnega spleta dokončno zaprti

AlphaBay in Hansa – dve izmed največjih tržišč “temnega spleta”, kjer je dolgo časa potekala ilegalna preprodaja orožja in drog, sta sedaj končno zaprti. Vladna agencija US Justice Department je včeraj naznanila, da so v obsežni akciji uspeli zadevi priti do dna in vsaj začasno ustavili delovanje enega najtemnejših delov spleta.

Polcija v ZDA in Evropi, med drugim tudi US Federal Bureau of Investigation (FBI) in Drug Enforcement Agency (DEA) ter Nizozemska nacionalna policija, so se združili v boju proti obsežni kriminalni mreži temnega spleta. Po pisanju portala “Top Tech News” je na zloglasnih spletnih straneh delovalo tisoče preprodajalcev ilegalnih drog. Na AlphaBay-u je Europol odkril kar 250.000 prodajnih ponudb, stran je imela 200.000 članov in kar 40.000 preprodajalcev. Količina denarja, ki se je pretakala po teh straneh, sega v višave.

Ilegalne spletne strani so delovale na omrežju Tor, ki uporabnikom omogoča, da anonimno brskajo po spletu. Večina opravljenih transakcij je potekala s plačilom v digitalnih valutah kot je Bitcoin. Kljub mnogim zagovornikom kriptovalut, tukaj lahko vidimo primer, kjer so ravno te valute zelo prikladne za ilegalno poslovanje.

V začetku tega meseca je AlphaBay misteriozno prenehala delovati, kar je med uporabniki zbudilo sume o posredovanju vladnih organizacij. Ta del temnega spleta je bil dobro poznan kot največji “on-line”, temni trg za preprodajo drog. Po ocenah strokovnjakov naj bi na dnevni ravni poteklo za več sto tisoč dolarjev transakcij. AlphaBay je nastala kot nek nadomestek, po tem, ko je leta 2013 FBI zaprl tržišče Silk Road. Izvršni direktor FBI-ja, Andrew McCabe, je potrdil, da je AlphaBay bila 10-krat večja od Silk Road-a.

Kupci so na AlphaBay-ju dobili predvsem opoide kot sta heroin in fentanil. Po končani preiskavi so določeni rezultati pokazali, da so droge, ki so bile prodane preko AlphaBay-a, bile krive za smrt večih Američanov. Ena od žrtev je bil stara zgolj 18 let, za njo je bila usodna prevelika doza sintetičnega opoida, ki ga je februarja letos kupila na AlphaBay-ju.

Andrew McCabe je zagrozil vsem, ki so aktivni na temnem spletu, in sicer jim sporoča, da temni splet ni mesto, kjer se lahko skriješ, temveč je mesto, kjer te najdejo. Nizozemska nacionalna policija je 20. junija prevzela nadzior nad Hanso. Prevzela je serverje v Litvi, na Nizozemskem in v Nemčiji. Preko obsežne akcije, ki je potekala celoten mesec, je Hansa bila dokončno zaustavljena v začetku julija.


Prijavi napako v članku