Telefoni
01.02.2010 15:44

Deli z drugimi:

Share

15,1 odstotka višja prodaja mobilnikov v svetu

Nokia dobiva vedno resnejšega konkurenta v Samsungu.
Nokia dobiva vedno resnejšega konkurenta v Samsungu.

V zadnji četrtini preteklega leta je bila skupna prodaja mobilnikov dobra. Po poročanju analitskega podjetja ABI Research so vsi proizvajalci skupaj v tem obdobju prodali 336,5 milijona prenosnih telefonov, kar je 15,1 odstotka več kot v tretji četrtini tega leta. Nekoliko je padla tudi cena mobilnikom, saj je bilo v tem obdobju za mobilnik povprečno potrebno odšteti 117,55 dolarja (82,71 evra), kar je 2 odstotka manj kot četrtletje prej. Pri ABI Research so tudi napovedali, da bi lahko številka prodanih mobilnikov v letu 2010 dosegla številko 1,2 milijarde.

V raziskavi najdemo tudi podatke o tržnem deležu največjih proizvajalcev mobilnih telefonov. Na prvem mestu je bila ob koncu preteklega leta pričakovano Nokia s 37,7 odstotka tržnega deleža, na drugem pa je končal Samsung z 20,5 odstotka. Slednji bi lahko v prihodnosti, če se bo trend nadaljeval, resno ogrozil primat Nokie, saj je še junija leta 2008 obvladoval le 15,2 odstotka trga.

Na tretjem mestu z 10,1 odstotka tržnega deleža najdemo LG, četrtega s 4,3 odstotka zaseda Sony-Ericsson, peto pa Motorola z le 3,6 odstotka. HTC drži v rokah zanimivo le 1 odstotek trga. S pomočjo spremenjene strategije, ki ne vključuje samo izdelovanje visoko kakovostnih mobilnikov, ampak tudi takšne, uporabnikom cenovno bolj dostopne, bi se lahko ta odstotek v letu 2010 precej popravil.


Prijavi napako v članku