Računalništvo, telefonija
29.06.2019 08:00

Deli z drugimi:

Share

10 stvari, za katere zapravljamo preveč denarja – med njimi tudi kabelska TV in elektrika

10 stvari, za katere zapravljamo preveč denarja - med njimi tudi kabelska TV in elektrika
10 stvari, za katere zapravljamo preveč denarja - med njimi tudi kabelska TV in elektrika

Dandanes praktično nič več ni brezplačno in življenje je postalo precej večji strošek, kot smo ga morda bili vajeni 10, 20, 30 let nazaj. Ne glede na to pa lahko z nekaj korenitimi spremembami v vsakdanjem ravnanju z denarjem prihranimo dovolj, da dejansko spremenimo osebni proračun. Za začetek vzemimo primer kave – če bi recimo nekdo, ki vsak dan kupi kavo v lokalu, kuhal kavo doma, bi na letni ravni prihranil kar veliko.

Seveda pa kava ni edini takšen nepotreben strošek. Če spremenimo naše vsakdanje navade, določene stvari izdelamo doma, lahko prihranimo zajetne vsote denarja, ki jih lahko porabimo za druge stvari, kot so potovanja, razvajanja, obnovo hiš in stanovanj ali karkoli drugega, kar nam prej ni uspevalo. S pomočjo portala Business Insider smo za vas pripravili pregled 12-ih stvari, za katere po vsej verjetnosti zapravimo več denarja, kot bi ga bilo potrebno.

*vsi podatki so iz tujih raziskav, zato so tudi uporabljene cene in višine stroškov temu primerne

Kava

Morda za nekoga, ki spije eno kavo ali je pa sploh ne pije, kava ni noben problem, medtem ko nekdo, ki vsak dan spije kavo v kavarni ali jo vzame na poti, lahko pove, da tudi kava postane precejšen izdatek. Če recimo na dan plačamo $4,5 za kavo v kavarnah, to pomeni $1,170 na leto, kar je približno 1,000 evrov. Če isto količino kave kuhamo doma, to znese $156 (preračunanih 137 eur). To je torej povsem običajna kava, če želimo dvigniti nivo, lahko investiramo od 200 do 400 evrov v kavni aparat in še vedno bomo prihranili veliko denarja.

Elektrika

Vaše gospodinjstvo skoraj zagotovo porabi več energije kot bi bilo potrebno. Prvi nasvet: vse, kar ni potrebno, da je v vtičnici, izklopite, prav tako pa naj so vse luči, ki jih ne potrebujemo, ugasnjene. Naslednji korak je nakup LED žarnic, ki na dolgi rok prispevajo k zmanjšanju porabe energije, hkrati pa imajo daljšo življenjsko dobo. Če pa želimo narediti še korak naprej, lahko imamo poleti doma nekoliko višje temperature in pozimi nekoliko nižje, da prihranimo pri ogrevanju oz. klimi.

Novi avtomobili

Ne kupujte novega avtomobila, temveč “skoraj” novega. Verjetno ste že vsi slišali, da novi avtomobili v prvih 12 mesecih izgubijo okrog 20% vrednosti, medtem ko v istem času ne izgubijo 20% kvalitete. Če kupujemo eno leto star avtomobil, lahko računamo na skoraj enako kvaliteto ob prihranku na tisoče evrov.

Voda v plastenkah in steklenicah

Določene stvari pa so, kot kaže, vendarle zastonj. Voda iz pipe je recimo izredno poceni. Kaj pa, če priporočeno količino vode, ki naj bi jo človek zaužil na dnevni ravni, kupimo v plastenkah? Na dan bi to zneslo približno 3-4 evre, kar pomeni dobrih 1,200 evrov na leto.

Telovadnice, fitnes, vadbe

Če recimo na mesečni ravni plačujemo 50 evrov za mesečno članarimo v fitnesu, ali pa če na začetku sezone kupimo letno članarino za 500 evrov, je to precejšen strošek, kajne? Seveda nekateri ne morejo dovolj kvalitetno vaditi zunaj in v tem primeru je strošek skorajda “nujen”, velika večina ljudi, ki pa sicer obiskuje fitnes centre, bi lahko vse svoje vadbe opravila zunaj. Tek v naravi in vadbe v “outdoor fitnes” točkah sta brezplačna. Samo pomislimo, koliko bi dejansko lahko prihranili?

Kabelska televizija

Večina naročnin na storitve kabelske televizije stane okrog 50 evrov na mesec. Za to isto ceno dobimo naročnino na Netflix, Hulu in Amazon Prime Video, poleg tega pa še vedno plačujemo manj kot bi za kabelsko televizijo. Če recimo kupimo digitalno anteno, kar predstavlja enkratni strošek, lahko še vedno dobimo ogromno število kanalov, od športa, komedije, novic itd.

Poroka

Raziskava iz leta 2018 ugotavlja, da povprečna poroka v ZDA stane slabih 30.000 evrov. V isti državi je možno poročno pogodbo, ki je enakovredna klasični poroki, podpisati za od 10 do 100 evrov. Že res, da občutek ni enak in ni vseh tradicionalnih elementov poroke, vendar še vedno govorimo o 295-krat cenejši različici poroke.

Dostava hrane

Ko naročimo hrano, vedno doplačamo dostavo, katere cena varira od restavracije do restavracije – v ZDA lahko sama dostave stane tudi 4 evre. Potem sledi še napitnina in na koncu naš obrok stane precej več kot bi nas stal v restavraciji. Torej, če je restavracija dovolj blizu, da se do nje lahko sprehodimo, zakaj ne bi raje prihranili nekaj denarja in naredili še nekaj za svoje telo? Tudi, če je restavracija nekaj kilometrov stran, bomo še vedno prihranili, kajti za gorivo bomo odšteli manj kot bi bil dodatek za dostavo.

Zavarovanje

O zavarovanju mnogi mislimo kot o fiksnem strošku, na katerega ne moremo vplivati. V bistvu ni čisto tako. Znesek, ki ga plačujemo zdaj, lahko skoraj zagotovo znižamo, če le uporabimo malce različnih kombinacij med paketi in celo ponudniki zavarovanj.

Hrana

V ZDA kar 30 – 40% vse hrane, ki je v verigi, propade. Če recimo na teden porabimo 100 evrov za živila, to pomeni, da dobesedno zavržemo 35 evrov na teden. Si predstavljajte, kaj bi lahko naredili z vsem tem denarjem? Za to, da bi zmanjšali količino zavržene hrane, razmislite o tem, kaj je tisto, kar največkrat zavržete in tega živila kupite manj ali pa ga sploh ne kupujte. Še nasvet za dodaten prihranek – kuhajte svojo hrano in obroke.


Prijavi napako v članku