Spletni brskalniki
01.09.2016 14:58
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

10 zabavnih ali čudnih skrivnosti interneta

...Nadaljujemo z iskanjem internetnih čudes...
10 zabavnih ali čudnih skrivnosti interneta
10 zabavnih ali čudnih skrivnosti interneta

1. Navodila za pot do Mordorja – Ustvarjalci Google Maps-a se očitno radi zabavajo, namreč za svoje uporabnike so poskrbeli s prav posebnimi skritimi bonus potezami. Če oboževalci trilogije Gospodar prstanov iščete navodila za pot do Mordorja, vas Google duhovito opozori, da človek ne more kar tako do Mordorja. Oboževalci Dr. Who-ja prav tako pridejo na svoj račun, saj jim Google omogoča raziskovanje po notranjosti TARDISA v Londonu. Prava klasika, ki je sicer bila na voljo le kratek časa leta 2015, je bila bonus posebnost, ko je uporabnik lahko zaigral legendarnega Pac-mana na katerikoli ulici sveta.

2. Knjiga Mozzile – Tako kot Google, tudi Firefox vključuje številne skrivnosti. Če recimo v iskalnik vpišete “about:mozzila”, vas Firefox usmeri na stran, kjer lahko preberet o izvoru “Firefox pošasti”. Knjiga Mozzile je tako polna verzov in pesmi o tej namišljeni pošasti. Nadalje vas bo iskalni zahtevek “about:robots” preusmeril na sporočilo, ki ga ljudem pošiljajo “roboti” itd.

3. Kliknite ježa – Tudi Wikipedija je polna zabavnih šal in skritih opcij. Če odprete “Wiki” stran “Easter egg (media)” boste našli eno od teh skritih opcij. Če z miško preletite preko prve slike oz. natančneje preko majhnega ježa na sliki, se pojavi napis: Jaz sem jež in ne jajce! Če nato kliknete na ježa, dobite sliko dejanskih velikonočnih pirhov.

4. “Under 21” – Spletna stran manjše pivnice iz Indianapolisa je poskrbela za šalo na račun tistih, ki izberejo “I am under 21”. Gre seveda za predpisano starostno mejo, ki jo v ZDA zelo resno upoštevajo. Torej spletna stran se je odločila, da vsem, ki še niso stari 21 pripravi presenečenje v obliki He-Man-a (junaka stripov), ki zbija šale na njihov račun.

5. “Atari Breakout” – Sicer dobro znana igra, ki pa jo je Google uporabil v enem od skritih kotičkov. Če preko Google Images iščete “Atari Breakout”, se bo stran avtomatsko prelevila v klasično arkadno igro iz leta 1970. Če pa v Google vpišete “zerg rush”, kar pomeni agresiven napad v slovarju “gamerjev”, bodo iz vrha ekrana padali “O-ji”, katere morate poklikati preden uničijo ekran. “Do a barell roll” pomeni ukaz, da se stran vrti naokrog, iskalni zahtevek “Google in 1998” pa bo preobrazil iskalnik v “staromodno” obliko.

6. “Drop the mic” – Vse potegavščine in šale pa niso vedno sprejete pozitivno kajne? Aprila 2016 je Gmail namestil posebno “Drop the mic” opcijo za svoje uporabnike, ki je poskrbela, da namesto poslanega el. sporočila prejemnik prejme GIF Miniona, ki odvrže mikrofon. Podjetje je dobilo številne pritožbe, saj so uporabniki zaradi te potegvščine naleteli na kar veliko težav, predvsem v službi.

7. 404 ni najden – Verjetno smo že vsi kdaj pristali na strani “404: Page Not Found” kajne? Nekatere strani so se odločile, da iz te nadležne strani naredijo nekaj duhovitega. Podjtje Bluegg, ki se ukvarja s spletnim dizajnom, vas preusmeri na video kričoče koze., stran Hot Dog Production pa izstreli “bubble-pop” igro.

8. Uporabi silo, Luke! – Če preko YouTuba iščete “use the force Luke”, ikone začnejo migati in se gibati v ene vrste “Star Wars” ritmu. Gre za dokaj podobno zadevo kot je bila duhovita poteza YouTuba v času Harlem Shaka, ko so ikone in posnetki “plesali” v ritmu glasbe.

9. Facebook šah – Če v Facebook Messenger vtipkate “@fbchess play”, Facebook v vaš pogovor vnese igro šaha. Torej če nato želite premakniti figuro, morate vtipkati želeno kombinacijo. Recimo “@fbchess Pe5” ukaz, bo premaknil figuor kmeta itd.

10. Konami koda – Koda, ki sodi med najbolj znane skrite zanimivosti interneta. Uporabite jo lahko s klikanjem naslednje kombinacije: “gor, gor, dol, dol, levo, levo, desno, desno, b, a”. Na številnih spletnih straneh bo ta kombinacija sprožila takšne in drugačne spremembe, med drugim je kodo možno uporabiti na spletni strani Vogua.

Za lažjo predstavo seznama si oglejte spodnji video portala “AllTime10s”, kjer so nazorno prikazane vse izpostavljene zanimivosti.

Vas zanima več iz te teme?
Internet Explorer brskalnik

Prijavi napako v članku