Triki in nasveti
30.11.2012 06:25
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Naučimo se slepega tipkanja

Kako hitro lahko tipkate? Lahko tipkate s hitrostjo vaših misli? Večina od nas računalnik uporablja za delo, spletne pogovore, igre ipd. Poleg računalniške miške je najpogostejša naprava za vnos podatkov tudi računalniška tipkovnica.
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Mnogi od vas ste se tipkanja najverjetneje naučili že v osnovni šoli, ampak koliko med nami je takšnih, ki tipkanje dejansko obvlada do potankosti? V mislih imamo predvsem desetprstno slepo tipkanje, s pomočjo katerega lahko posamezne pisalne naloge opravimo veliko hitreje. Tipkanja z 10 prsti se lahko naučimo v nekaj dneh, morda nekaj tednih. Lahko se izognemo dolgočasnemu tipkanju čudnih znakovnih kombinacij in raje kar postavimo prste v pravilen izhodiščni položaj ter tipkamo – morda našo elektronsko pošto, kakšen spis in podobno. Če se pri tem zmedemo, spet postavimo prste v izhodiščni položaj in nadaljujemo.

Pri tipkanju moramo gledati na tipke. Kasneje bomo zlahka dosegli slepo tipkanje brez gledanja na tipkovnico. Največja prednost pravilnega tipkanja je, da lahko med tipkanjem gledamo na zaslon in tipkarske napake takoj popravljamo. Če vtipkamo napačen znak, takoj kliknemo na tipko backspace. Tudi če smo za napako že natipkali nekaj pravilnih znakov, je brisanje napačne besede in njeno ponovno vtipkanje hitrejše od premikanja kurzorja, odpravljanja napake ter ponovnega premika kurzorja na konec vrstice.

Če še niste seznanjeni z vsemi metodami dobrega tipkanja, potem je danes idealna priložnost, da se jih naučite. V ta namen smo za vas zbrali 10 najboljših spletnih orodij, s pomočjo katerih boste lahko že v zelo kratkem času izboljšali hitrost vašega pisanja.

Keybr (goo.gl/lor1B)

Keybr je enostavno orodje za vadbo tipkanja, ki vam bo pomagalo do hitrejšega in natančnejšega rokovanja z vašo tipkovnico. Za razliko od drugih aplikacij Keybr uporabnikov ne sili k vnosu ponavljajočih se znakov, ampak ustvarja naključne besede določenih fonetičnih pravil. Program ponuja tri glavne lekcije, ki se pričnejo z določenim številom črk na tipkovnici. Bolj kot napredujete čez posamezne vaje, več črk se vključuje v posamezne besede.

TypingTest (goo.gl/3ZGv6)

TypingTest uporabnikom ponuja tipkarske teste preko različnih iger. S pomočjo aplikacije boste lahko izpopolnili vašo tehniko, hkrati pa se boste naučili nekaj dodatnih trikov. S pomočjo posameznih lekcij lahko prav tako izboljšate svoje spretnosti tipkanja po zaslonih, občutljivih na dotik. Sami smo preizkusili črkovno igro Pacman in moramo povedati, da nas je navdušila.

TypingWeb (goo.gl/gW0ZM)

TypingWeb je še ena aplikacija, ki vam bo preko različnih testov pomagala izpiliti vašo tehniko tipkanja. V brezplačne lekcije so integrirane tudi različne zabavne igre, spretnostni triki in napredna statistika, s pomočjo katere boste lahko spremljali vaš napredek.

TypeOnline (goo.gl/hhdMP)

TypeOnline ponuja različne vaje za izboljšanje tipkanja preko zaslonov, občutljivih na dotik. Gre za precej dovršeno orodje, ki bo preko različnih testov izboljšalo hitrost vašega tipkanja.

PowerTyping (goo.gl/vxELI)

PowerTyping je še eno brezplačno orodje za učenje hitrega tipkanja. Njegov grafični vmesnik ni ravno najbolj sodobne oblike, a bo povsem služil svojemu namenu. Enega zanimivejših delov zagotovo predstavljajo zabavne igre za otroke.

RapidTyping (goo.gl/CdQ5o)

RapidTyping je spletno mesto kjer boste našli različne teste, igre, tekmovanja in ostale zadeve, povezane z učenjem hitrega tipkanja. Stran je zasnovana tako za odrasle kot otroke. Zanimive lekcije bodo zagotovo pripomogle k izboljšanju vašega tipkanja.

Type-Fu (goo.gl/Op2NH)

S pomočjo Type-Fuja se boste slepega tipkanja naučili na precej enostaven način. Orodje ponuja različne vaje, preko katerih se boste naučili nekaterih najbolj uporabnih tehnik hitrega tipkanja.

Stamina Typing Tutor (goo.gl/lPKLM)

S pomočjo naslednjega orodja se boste naučili uporabljati različne razporeditve tipkovnic: QWERTY, Dvorak, AZERTY in druge. Stamina Typing Tutor je primeren tako za začetnike kot za nekoliko bolj izkušene uporabnike. Ne gre za spletno orodje, ampak boste morali programski paket namestiti na vaš računalnik.

TypeRacer (goo.gl/qx0eJ)

TypeRacer je priljubljena spletna igra za izboljšanje tipkanja, v kateri boste lahko tekmovali z ostalimi spletnimi uporabniki. Program bo izbiral različne priljubljene citate iz knjig, filmov in pesmi.

Type the Alphabet (goo.gl/iAxij)

Gre za spletno igro, v kateri boste morali karseda hitro odtipkati angleško abecedo. Za primerjavo naj povemo, da smo v uredništvu celotno abecedo vnesli v nekaj manj kot 14 sekundah.


Prijavi napako v članku

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

COPIGRAF FAGANELJ d.o.o.

Ulica tolminskih puntarjev 4, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 34 56
V digitalnem svetu se poraja pomembno vprašanje. Je digitalna prisotnost vse, kar potrebuje podjetje? Je digitalna identiteta dovolj za krepitev prepoznavnosti blagovne znamke? Ne, ... Več
Zlati partner

SIMBIOZA GENESIS, so.p.

Letališka cesta 3, 1000 Ljubljana, Tel: 040 336 311
e-Simbioz@ je projekt Simbioze Genesis, socialnega podjetja, ki ga od začetka leta 2015 izvajajo z namenom izboljšanja in nadgrajevanja računalniških znanj vseh generacij v okviru ... Več
Zlati partner

ADVANT d.o.o.

Cesta na Brdo 119a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 470 00 00
Podjetje ADVANT d.o.o. je z vami že od leta 1998. Naše osnovno poslanstvo je biti vodilni graditelj informacijsko komunikacijske infrastrukture. Aktivnosti, ki jih povezujemo ... Več

e-asist d.o.o.

Taborska cesta 19, 1230 Domžale, Tel: 040 879 080
Težave s tiskalniki? In to ravno takrat, ko imate največ dela? Z vključitvijo naprav v sistem nadzora, vam podjetje e-asist d.o.o. lahko zagotovi najmanjše število okvar ... Več