Računalništvo, telefonija
17.08.2016 17:02
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

10 resničnih tehnologij navdahnjenih s strani računalniških iger

10 resničnih tehnologij navdahnjenih s strani računalniških iger
10 resničnih tehnologij navdahnjenih s strani računalniških iger

Ste kdaj igrali računalniško igro in si potihem želeli, da bi lahko probali katero od neverjetnih naprav ali orožij? Nekatere dejansko lahko in za vas smo pripravili nekaj primerov, ki pa pomenijo zgolj začetek nečesa večjega, čemur bi lahko bili priča v prihodnosti.

1. Samodejno ciljanje – Ameriško podjetje TrackingPoint je razvilo puško, ki omogoča avtomatsko ciljanje tarče. Puška upošteva smer in moč vetra ter izstreli v optimalnem trenutku. V števeilnih igrah, od Mario Kart do World of Tanks, orožja avtomatsko najdejo tarčo in tako močno olajšajo streljanje. Če so takšne puške v igrah zastojn, XS1 model trenutno stane 15.000 eur.

2. Kontrola lika – Praktično vsaka igra temelji na igralčevem nadzoru določenega lika. Znanstveniki na “North Carolina University IBionicS Lab” so ustvarili tehnologijo, ki omogoča dalinjski nadzor resničnega, živega bitja. Z vstavitvijo majhnih žic v možgane ščurkov, so uspeli z veliko natančnostjo voditi njihovo gibanje.

3. Programirane granate – Računalniška igra Gears of War igralcu omogoča detonacijo granate v želenem trenutku. To je navdahnilo razvoj metalca granat XM25, ki vsebuje programirane granate. Te granate so lahko prednastavljene za detonacijo, poleg tega pa lahko eksplodirajo med samim letom po zraku. XM25 že uporablja recimo ameriška vojska, ki pa še dodatno želi razširit obseg uporabe.

4. Oklep vozila – Tehnologija navdahnjena s strani igre Battlefield ima potencial, da naredi vozila praktično neuničljiva. V tretji izdaji igre je recimo zelo težko uničiti tank, ki brez težav preživi večkratne zadetke s strani metalcev granat. Defense Advanced Research Projects Agency izdeluje oklepni sistem za vozila, ki nosi ime “Iron Curtain”. Ta temelji na ideji električnega polja, ki se ustvari okrog tanka, ko sistem zazna prihajajočo nevarnost. Tako pride do trka in detonacije izstrelkov preden ti dosežejo samo vozilo.

5. Eksoskelet – Električna, zaščitna, oklepna oblačila, ki v igrah likom dajejo večjo moč, vzdržljivost in zaščito. Poznavalci igre Fallout zagotovo vedo o čem je govora. Liki v tej igri praktično postanejo imuni na strelska orožja raznih vrst, znanstveniki pa zagotavljajo, da resnični eksoskeleti niso daleč od vsakdanje rabe. Vojska, zdravstvo in številna druga področja bi gotovo potrebovala kaj takega, saj bi tako lažje premagovala takšne in drugačne ovire.

6. “Heads-up” ekrani – V večini prvo-osebnih iger ima igralec na ekranu predstavljene številne informacije (podatki o zdravju, rezultat, načrt lokacije itd.), ki mu lajšajo igranje in omogočajo boljše rezultate. Če primerjamo to tehnologijo s tehnologijo Google Glass, vidimo da počasi prehajamo v čas ko bodo igre postale realnost. Branje sporočil, glasovni nadzor, fotografiranje, so le najbolj osnovne funkcije, ki jih Google Glass omogoča, nastajajo tudi “pametne leče”, torej še en dokaz o tem preskoku v realnost.

7. Dodatna življenja – Vse od legendarnega fliperja, do PlayStation iger nove dobe, so dodatna življenja nekaj povsem samoumevnega. Verjeli ali ne, tehnologija se razvija v smeri resničnih dodatnih življenje za človeška bitja. Ruski miljarder Dmitry Itskov ima načrt, da do leta 2045 zgradi androidno telo, ki vsebovalo posameznikove spomine in osebnost. Ali to pomeni drugo življenje po smrti?

8. Plašč nevidnosti – V igri Crysis obstaja “Cloak” opcija, ki glavni lik naredi nevidnega. Znanstveniki na University of Central Florida zelo hitro lovijo svoj glavni cilj, ki je izdelava resničnega plašča nevidnosti. Ta bi naj bil prekrit z nano-antenami, ki človeškemu očesu preprečijo, da bi videl objekt prekrit z antenami.

9. “Power-up” – Vse od klasik, kot sta Pac-Man in Super Mario naprej, je v vseh video igrah neka točka, ki liku doda posebne moči ali možnosti. Najboljši približek tej tehnologiji v resničnem svetu so zdravila. Modafinil recimo pomaga oz. vpliva na uporabnika tako, da ta lahko zdrži tudi do 40 ur brez spanja, hkrati pa ohrani popolno koncentracijo. Trenutno to v veliki meri uporabljajo piloti vojaških reaktivcov.

10. Medicinski paketi – V igri Star Wars: The Old Republic je lik pozdravljen v trenutku s pomočjo osnovnih medicinskih paketov. Ameriški izumitelj in biomedicinski inženir Joe Landolina je izumil gel Vetigel, ki v trenutku zaustavi krvavenje. Z nanosom na rano pride do strjevanja celic, kar sproži naravno zaščito telesa.

*za lažjo predstavo seznama si oglejte spodnji video portala “AllTime10s”


Prijavi napako v članku