31.07.2012 10:25
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

10 nasvetov za popolno 3D izkušnjo

S pomočjo sodobne opreme lahko 3D kino ustvarimo kar v lastnem domu.
S pomočjo sodobne opreme lahko 3D kino ustvarimo kar v lastnem domu.

Velika količina multimedijskih vsebin in vedno večji izbor dostopnih 3D projektorjev in televizij prinašajo tridimenzionalno doživetje tudi v naše domove. Dnevno sobo je danes v zasebni kino mogoče pretvoriti lažje kot kadarkoli prej. Seveda se je pri tem potrebno držati doloženih pravil oz. nasvetov, ki smo jih za vse 3D navdušence pripravili v nadaljevanju. Za popolno 3D vzdušje vam bodo prav gotovo v pomoč najnovejši 3D projektorji, o katerih smo pri Računalniških novicah napisali že precej. No poglejmo si 10 nasvetov, ki vam bodo pomagali, da vašo dnevno sobo (ali katerokoli drugo) pretvoriti v pravi hišni kino.

1. Oprema brez katere ne gre

Če želite ustvariti lastno 3D kino znotraj vašega doma, potem boste potrebovali visoko kakovostni 3D projektor, ki bo karseda najbolj ustrezal vašim potrebam. Številni sodobni projektorji že ponujajo polno HD 1080p ločljivost slike, ki vam omogočajo prikaz kristalno čistih 2D in 3D slik na velikem platnu. Številni novodobni projektorji so prav tako brezžični, s čemer bodo težave z motečimi kabli le še preteklost. Večina sodobnih projektorjev je na voljo v paketu s 3D očali, zato uporabniku ni potrebno storiti nič drugega kot priskrbeti ustrezne 3D vsebine.

2. Popoln kot projekcije?

Prav vsaki kot je lahko popoln. Sodobni projektorji imajo namreč vgrajene številne napredne funkcije, kot je funkcija za vertikalne in horizontalne trapezne popravke. Prav tako takšni projektorji nudijo samodejno prilagajanje objektivov, s čemer je ves čas zagotovljena natančna in kristalno čista slika brez popačenja. Poleg tega velike povečave (zoom) omogočajo enostavno manualno nastavljanje ostre slike, brez obzira na tloris prostora v katerem se nahajamo.

3. Prvi zagon

Projektor ob prvem zagonu postavimo na svoje mesto in ga preprosto vključimo (plug and play). Številni sodobni projektorji so brezžični, kar pomeni, da jih lahko povežemo tudi z drugimi brezžičnimi napravami, kot so predvajalnik Blu-ray ali video igralne konzole. Pri tem lahko brezžično upravljamo tudi žične naprave in sicer preko daljinskega upravljalnika priključenega na HDMI adapter. Nedavno predstavljena serija projektorjev Epson TW6000 vključuje tudi samodejno optimizacijo barv (Auto Colour Optimiser), kar pomeni da projektor zazna jakost svetlobe v prostoru in na podlagi tega samodejno prilagaja jakost barv.

4. Idealno mesto za postavitev projektorja

Za karseda optimalno gledanje so za projektorje na voljo tudi posebni kalkulatorji ​”razdalje”, ki bodo izračunali idealno oddaljenost projektorja od platna glede na velikost prostora v katerem se nahajamo. Vse kar mora uporabnik storiti je vnesti višino in razdaljo projektorja od platna in kalkulator vam bo izračunal idealno velikost vašega zaslona.

5. Zatemniti prostor ali ne?

Številni sodobni 3D projektorji uporabljajo tako imenovano tehnologijo izboljšanja svetlosti, s čemer lahko uporabniki iluzijo kina ustvarijo tudi pri dnevni svetlobi. Z enako močjo izhodne beline in barv se ustvari slika, ki je povsem vidljiva tudi ob močnejši sončni svetlobi. No roko na srce, slika bo ob zatemnjenem prostoru še vedno precej boljša.

6. Spreminjanje barv

Prilagajanje okolja sodobnim projektorjev bo povsem odveč, saj se le ti prilagajajo okolju. Številni projektorji imajo integrirano funkcijo, ki bo izračunala lastnosti svetlobe v prostoru ter na podlagi tega samodejno izbrala najbolj primerno barvno shemo. To pomeni, da se lahko uporabniki brez skrbi osredotočijo na vsebino, namesto na prilagajanje večkrat prezapletenih nastavitev. Poleg tega imajo številni projektorji vgrajene različne nastavitve za določen tip vsebin, kot so filmi, igre, športne oddaje, itd.

7. Potrebujem dodaten avdio sistem?

Mnogi bi rekli da ja, a sodobni projektorji so po večini opremljeni tudi s precej zmogljivimi stereo sistemi. Ti proizvajajo precej bogat in dostojen zvok, hkrati pa odpravijo potrebo po dodatnih zvočnikih.

8. Kako je z vzdrževanjem?

Praktično ga ni! Sodobni projektorji namreč ponujajo kar 5.000 ur brezskrbnega uživanja v video vsebinah, s čemer se stroški vzdrževanja precej znižajo.

9. Kakšne vsebine naj izberem

Karkoli želite. 3D industrija se v zadnjem času močno širi, s čemer se povečuje ponudba tridimenzionalnih filmov, športne vsebine, TV oddaj, koncertov, dokumentarcev in video iger. Nekoliko naprednejši High-end projektorji (recimo Epsonova serija TW9000) omogočajo tudi pretvorbo 2D slike v 3D projekcijo. To pomeni, da lahko vaše priljubljene 2D filme gledate tudi v 3D projekcijski komponenti.

10. Ali potrebujem še kaj?

V bistvu nič. Zberite krog ljudi, ki so vam blizu, izberite vaše najljubše 3D vsebine, pripravite hrano in pijačo ter se prepustite čarovniji 3D sveta.


Prijavi napako v članku