Računalništvo, telefonija
03.04.2018 19:03
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

10 najbolj groznih izumov odličnih izumiteljev

10 najbolj groznih izumov odličnih izumiteljev
10 najbolj groznih izumov odličnih izumiteljev

Izumitelji, ki smo jih uvrstili na spodnji seznam, spadajao med najboljše izumitelje na področju znanosti in tehnologije vseh časov. Ne glede na to, so kot kaže tudi oni imeli nekaj slabih dni …

10. Tomas Edison – “The Gost Machine”

Oktobra 1920 je Edison za eno takratnih najbolj prestižnih strokovnih revij predstavil idejo, kjer bi Edison zgradil aparat, s katerim bi lahko komunicirali z bitji, ki so že zapustila ta svet. Glavna ideja je bila, da bi mulekule duha v aparatu bile zajete v neke vrste žarnico, kjer bi potem znanstveniki lahko te mulekule proučevali.

9. Steve Jobs – Apple Lisa

Apple Lisa je bil dejansko eden prvih Jobsovih računalnikov, ki naj bi ga poimenoval po svoji hčeri, Lisi. Kljub temu, da je to lepa gesta, si Lisa verjetno ne želi, da predstavlja ime enega največjih polomov v Applovi zgodovini. Kevin Costner je morda res zaigral v oglasu za Apple Liso, vendar tudi to ni pomagalo pri dvigu prodaje. Cena Apple Lise je bila 24.000 ameriških dolarjev, razvoj naprave pa je Apple stal preko 15 milijonov. Le nekaj več kot 10.000 kosov je bilo prodanih in Apple je bil tako razočaran, da je skušal skriti odvrženih 3.000 računalnikov na enem od smetišč.

8. Leonardo da Vinci – potapljaška obleka

Da Vinci zagotovo spada med največje izumitelje in večina izumov mu je več kot zgolj uspela. Potapljaška obleka (v videu) pač ne. Da Vinci je v času bivanja v Benetkah razvil potapljaško obleko za tamkajšnjo mornarico. Bila je iz usnja, na gladini pa je “potapljač” vleke za seboj balon, kjer je dihal zrak. Seveda so sovražniki takoj videli ta balon, kar ni bilo ravno prikladno za čas vojne kajne?

7. Alexander Graham Bell – “leteči stroj”

Vsem dobro znani izumitelj telefona je imel idejo, da bi izumil leteči stroj. Leta 1899 je AGB, kakor so ga klicali prijatelji, začel z izdelovanjem najrazličnejših, takšnih in drugačnih “letečih strojev”, med katerimi je največjo polomijo doživel “stroj”, ki ga je Bell zgradil iz med seboj povezanih panelov, ki spominjajo na današnje zmaje, ki jih otroci spuščajo na dvoriščih.

6. Dr. Yoshiro Nakamatsu – ljubezensko pršilo

Dr. Yoshiro Nakamatsu je svetovni rekorder po številu patentov, in sicer jih je zbral neverjetnih 3.200. Sodeloval je pri snovanju CD-jev, disket, DVD-jev in celo pri napravah za karaoke. Verjetno od takšnega izumitelja ne bi pričakovali ljubezensko pršilo Love Jet kajne? Gre za tekoči gel, ki moške spravi v “ljubezensko stanje”.

5. Henry Ford – kvadricikel

Praktično ne mine dan, ko na cesti ne bi zagledali kakšnega Forda kajne? Henry Ford je revolucionarno spremenil proizvodnjo avtomobilov in prodal kar 16,5 milijona legendardnih vozil Ford Model T. Kljub temu, da to zgodbo poznamo skorajda vsi, če redki vedo, da to ni bil Fordov prvi avtomobil oz. vozilo. Kvadricikel je bil sestavljen iz platforme in dveh koles na vsaki strani. Brez motorja, torej kot da bi danes zlepili dve kolesi in ju poimenovali avtomobil. Ford je prodal vsega 3 kvadricikle, s katerimi pa je pridobil prepotrebne izkušnje in seveda kapital, namreč vsakega je prodal za 200.00 ameriških dolarjev.

4. J. Walter Christie – leteči tanki

V zgodovini je bilo predstavljenih kar nekaj čudnih patentov, ki pa v marsičem ne sežejo niti do kolen patentu, pod katerim je podpisan J. Wlater Chrisite – leteči tanki. Ideja je bila, da bi leteči tanki s krili preleteli sovražnikovo obrambo in povzročili kaos. Ameriška vojska je idejo zavrnila, so pa zato rusi na drugi strani stvari malce preoblikovali in uspeli spraviti tank v nebo – enkrat.

3. Sir Clive Sinclair – žepna televizija

Morda vam to ime ne pomeni prav veliko, vendar pa ste zagotovo že uporabljali najbolj znan Sinclairov izum, žepni kalkulator. Želel si je še ene žepne naprave, ki pa je že obstajala, vendar v nekoliko večji obliki, to je bil televizija. Če se še spominjate kako so v 70-ih izgledale televizije, si verjetno le stežka predstavljate, kako bi naredili žepno verzijo naprave kajne? Sinclairu je sicer uspelo, vendar ne najboljše. Prodali so vsega 15.000 žepnih televizij, ki so ironično bile prevelike za v žep.

2. Elon Musk – Hyperloop

O ustanovitelju Tesle, SpaceX-a in podjetja Boring Company verjetno ni potrebno izgubljati besed kajne? Vsake toliko časa nas šokira s kakšno visokoletečo idejo ali izumom, med katerimi je nekaj časa najbolj izstopal Hyperloop. Gre v bistvu za vakumske cevi, ki bi potnike v posebnih komorah izstrelile iz Los Angelesa do San Francisca v vsega 35-ih minutah. Razlog, zakaj bi Hyperloop omogočal vratolmne hitrosti okrog 1.200 km/h je, ker je celotna cev vakumska. Samo predstavljamo si lahko, kaj bi se zgodilo, če bi v cevi nastala majhna luknjica.

1. Nikola Tesla – potresna naprava

Če bi katerega od izumiteljev lahko postavili v vlogo zlobneža v filmu, je to Nikola Tesla. Ideja je bila, da bi naprava proizvajala energijo, v resnici pa so bile vibracije tako močne, da so povzročile manjši potres. Tesla se je takoj ustrašil in se odločil, da je naprava preveč nevarna, da bi jo lahko komurkoli zaupal. Uničil jo je s kladivomo in je nikoli več ni poizkušal ponovno zgraditi.


Prijavi napako v članku