Računalništvo, telefonija
17.06.2009 14:14
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

10 Gb/s brezžično

10 Gb/s brezžično
10 Gb/s brezžično

Medtem ko najbolj razširjen standard Wi-Fi 802.11 g omogoča prenose podatkov s hitrostjo do 54 megabitov na sekundo, je nadobudnim znanstvenikom podjetja Fujitsu v svojih laboratorijih uspelo doseči hitrost prenosa do 10 gigabitov na sekundo. Za dosego visoke hitrosti prenosa ničel in enic so znanstveniki uporabili radijske frekvence med 70 in 100 gigaherci, s čimer so dosegli tudi majši vpliv zraka in drugih ovir na prenos signala. Zato ne preseneča, da bi lahko z njim podatke prenašali tudi na razdalji več kilometrov.

Znanstveniki podjetja Fujitsu so prepričani, da bi lahko njihov brezžični modul v bližnji prihodnosti vgradili celo v prenosne naprave. Sprva pa jih bodo uporabljali kot nadomestek za optične kable, kjer njihova postavitev ni možna ali ekonomsko upravičena. V kolikor bo šlo vse po maslu, potem lahko novo brezžično tehnologijo pričakujemo na trgu čez tri leta.

Naj pri tem omenimo še, da hitrost prenosa do 10 gigabitov na sekundo še zdaleč ni najhitrejša, saj so konec lanskega leta najvišjo hitrost pri brezžičnem prenosu podatkov dosegli japonski in italijanski znanstveniki. Strokovnjaki so s skupnimi močmi namreč dosegli hitrost kar neverjetnih 1,2 terabita na sekundo.


Prijavi napako v članku