Operacijski sistemi
31.05.2022 10:39

Deli z drugimi:

Share

10 elementov, ki bi jih Windows 11 lahko izboljšal

Če razmišljate o namestitvi najnovejšega operacijskega sistema Windows 11 je tukaj 10 najslabših stvari, ki jih "premore" nadgradnja.

Najnovejši Microsoftov operacijski sistem je pohvaljen zaradi čistega dizajna in izboljšane zmogljivosti, vendar nekateri uporabniki najdejo napake zaradi njegovih omejitev funkcij. Zbrali smo nekaj kategorij, pri katerih ima Windows 11 še prostor za izboljšave.

1. Strojne zahteve
Še pred izdajo novega operacijskega sistema je bilo veliko govora o nenavadnih strojnih zahtevah. Ta pritožba večinoma vpliva tiste uporabnike, ki želijo svoj trenutni računalnik nadgraditi na Windows 11. Podjetje namreč ne želi, da nadgradite na Windows 11 – želi, da kupite nov računalnik z operacijskim sistemom Windows 11. Prav tako se zdi, da Microsofta ne zanimajo izdelovalci osebnih računalnikov DIY.
Prav tako mora biti procesor star “približno” maksimalno 3 leta, računalnik mora imeti vgrajeno komponento TPM, zagonski del pa mora podpirati “varni zagon” oziroma Secure Boot.

2. Spreminjanje prevzetih aplikacij
Če želite nastaviti privzeto aplikacijo v sistemu Windows 11, morate aplikacijo, ki jo želite uporabiti, posamično dodeliti vsaki vrsti datoteke. To pomeni, da morate namesto ene nastavitve, ki jo želite spremeniti, na primer CyberLink PhotoDirector v vašo privzeto aplikacijo za fotografije za vse fotografije, pregledati vse vrste datotek in protokolov, s katerimi se ukvarja aplikacija: BMP, DNG, JPG, PNG, TIFF, NEF in tako naprej. Ni razloga, da bi bile privzete nastavitve aplikacije tako zapletene. Na srečo naj bi Microsoft delal na posodobitvah za Windows 11, ki naj bi ta postopek poenostavile.

3. Obvezna uporaba Microsoftovega računa
Zagon sistema Windows 11 Home Edition zahteva, da se uporabniki prijavijo v Microsoftov račun, ki ponuja več prednosti: Office prijava, varnostno kopiranje v OneDrive, nastavitev sinhronizacije med več napravami, šifriranje celotnega diska za sistemski pogon in možnost ponovne namestitve sistema Windows brez serijske številke. To zahtevo ima samo izdaja Windows 11 Home. Windows 11 Pro ne zahteva, da se za uporabo zgoraj navedenih storitev, prijavite.

4. (Ne)uporaben Start
Pri skoraj vsaki večji novi različici sistema Windows sta gumb Start in meni Start glavni sporni točki. Meni Start v sistemu Windows 10 je v redu in je premalo cenjena funkcija. MacOS ima povsem drugačen grafični vmesnik, na katerega se Windows uporabniki težko privadijo, Mac uporabniki pa ga nočejo zamenjati za nič na svetu. V sistemu Windows 10 “vse v spodnjem levem kotu” pomeni, da meni ne zajema aplikacij, ki se izvajajo na sredini zaslona. Na srečo lahko gumb Start v sistemu Windows 11 poravnate levo, če se poglobite v nastavitve.

5. (Ne)uporabna opravilna vrstica
Pri osrednji opravilni vrstici sistema Windows 11 je ena težava ta, da gumb Start ni centriran. Nahaja se na levem koncu opravilne vrstice in če odprete več aplikacij, se njegov položaj spremeni.
Na srečo obstaja rešitev za to težavo. Vse, kar morate narediti je, da greste v nastavitve opravilne vrstice in jo spremenite v levo poravnavo. Tako ostane gumb Start na enem predvidljivem mestu – tako kot že desetletja. Super bi bilo, če bi Microsoft ponudil možnost centriranje gumba Start za tiste, ki jim je všeč ta ureditev.

6. Nujna uporaba brskalnika Edge
Nekateri uporabniki sistema Windows 11 se pritožujejo, da so zdaj prisiljeni uporabljati Microsoft Edge kot spletni brskalnik. Ta pritožba je požela več kot pravičen delež, vendar je zavajajoča. V sistemu Windows 11 lahko uporabite katerikoli spletni brskalnik. Privzeto Windows 11 za vse spletne naloge uporablja Microsoft Edge. V nastavitvah morate za posamične formate in aplikacije ročno izbrati, kateri brskalnik želite uporabljati.

7. Zamenjan “akcijski center”
Akcijski center Windows 10 je eden najboljših dodatkov za Windows v mnogih letih, toda v sistemu Windows 11 ga ni na spregled. Nadomestila ga je množica ločenih nastavitev in plošč z obvestili, kot so tiste v macOS-u, in podobno kot je to na Androidu. Na primer pri kliku na baterijo se odprejo še vse druge nastavitve, kot je nastavitev za Wi-Fi, svetlost in glasnost, namesto samo za baterijo, kot je bilo to na Windowsu 10.

8. Slabša izkušnja na tablicah
Med nadgradnjo na Windows 11 je izginila izredno koristna poteza na tabličnem računalniku, ki ne zapre več aplikacije, če povlečete od zgoraj navzdol. Sicer obstajajo nove poteze s tremi prsti, ki zmanjšajo aplikacijo in odprejo pogled opravil, vendar so manj priročne, če tablični računalnik držite ob straneh, kar je naraven način držanja. Windows 11 tudi ne preklopi vedno zanesljivo na drug način tablice, kar pomeni, da se zaslonska tipkovnica ne prikaže, ko se dotaknete polja z besedilom.

9. Protivirusni program je nujen
Čeprav se je Windows Defender v zadnjih nekaj letih močno izboljšal in da Windows 11 izboljšuje varnost, strokovnjak za varnost PCMag Neil Rubenking navaja, da še vedno potrebujete protivirusno programsko opremo drugih proizvajalcev. Prenovljeni Microsoft Defender Antivirus ima namreč mešane rezultate iz neodvisnih laboratorijev za testiranje zlonamerne programske opreme in ne dosega rezultatov konkurence pri zaščiti pred lažnim predstavljanjem.

10. Manjka inovativnost
Ta je bolj filozofski problem, ki ga imajo uporabniki z novim operacijskim sistemom. Čeprav je Windows 8 močno škodoval ugledu operacijskega sistema na splošno, je vsaj uvedel drzne spremembe v Windows. Poleg nekatereih stvari, kot so Snap Layouts, Windows 11 preprosto kopira Chrome OS in macOS. S tem ni nič narobe. Če so rešitve dokazano priročne za uporabnike, pozdravljamo njihovo integracijo. Vseeno pa bi si želeli videti, da Microsoft uvede res nekaj inovativnega, kar bi zaznamovalo njegovo življenjsko dobo.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Windows operacijski sistem Windows 11


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

OD A – Ž d.o.o.

Mariborska cesta 128, 3000 Celje, Tel: 041 627 640

TRACE BS d.o.o.

Opekarniška cesta 5, 2270 Ormož, Tel: 05 905 23 81
V skupini Trace Solutions, katere del sta Trace BS Poslovne rešitve d. o. o. in Trace IS Informacijske rešitve, se ukvarjajo z razvojem, prodajo in uvajanjem istoimenske programske ... Več
Zlati partner

CREAplus d.o.o.

Dolenjska cesta 242b, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 42 70
CREAplus d.o.o. je družba za zastopstva, mednarodno distribucijo in sistemsko integracijo sodobnih rešitev s področja računalniške varnosti in kriptografije ter za načrtovanje, ... Več
Zlati partner

Fakulteta za uporabne družbene študije (FUDŠ)

Gregorčičeva ulica 19, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 907 34 61
Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici (FUDŠ) je bila kot samostojen zasebni visokošolski zavod ustanovljena leta 2006. Na fakulteti se izvajajo študijski programi ... Več