Računalništvo, telefonija
22.08.2011 13:48
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Znanstveniki odkrili zdravilo za vse bolezni?

Se virusom vendarle pišejo slabi časi?
Se virusom vendarle pišejo slabi časi?

Mešanica informacijske tehnologije z medicino, biologijo in farmacijo je pripomogla k temu, da danes imamo zdravila za številne bolezni, ki so še pred nekaj desetletji letno terjale na sto tisoče življenj. Kot vse kaže, so znanstveniki pred kratkim na področju medicine naredili gromozanski korak naprej. Ti naj bi namreč s pomočjo informacijske tehnologije odkrili Panacejo oziroma mitično čudežno zdravilo za vse znane bolezni.

Raziskovalci na univerzi MIT (Massachusetts Institute of Technology) so namreč razvili posebno zdravilo (antiviral), ki naj bi ozdravilo vse virusne bolezni. To naj bi delovalo na enak način kot antibiotiki za bakterijske okužbe. Z zdravilom, ki nastaja pod razvojnim imenom DRACO (Double-stranded RNA (dsRNA) Activated Caspase Oligomerizer), naj bi bilo mogoče ozdraviti bolezni kot so prehlad, gripa, AIDS, herpes in mnogo več.

Zdravilo DRACO deluje na način, da izkorišča človeški obrambni mehanizem imenovan apoptoza, ki okužene celice prisili v samouničenje. Pri tem na zdrave celice ne vpliva. Zdravilo DRACO se je v praksi že izkazalo za zelo učinkovito, saj je pri življenju ohranil miši s smrtonosnim odmerkom virusa gripe. Ker zdravilo DRACO čakajo še številna laboratorijska testiranja z namenom preučevanja vpliva na človeško telo, bi v najboljšem primeru lahko prispel v lekarne čez dobro desetletje.


Prijavi napako v članku