Programska oprema
28.11.2005 10:16
Posodobljeno 15 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Znanih že več kot sto različnih virusov za mobilne telefone

Podjetje Medinet (Amis) iz Maribora, ki v Sloveniji izvaja distribucijo, sistemsko podporo in izobraževanje za izdelke finskega podjetja F-Secure, sporoča, da so raziskovalci podjetja F-Secure doslej odkrili že več kot sto različnih virusov za mobilne telefone. Večina virusov ogroža zgolj mobilne telefone, ki uporabljajo operacijski sistem Symbian Series 60.

Prvi delujoč virus za mobilne telefone se je pojavil junija 2004. Število virusov se v zadnjem času povečuje – ta teden so naprimer odkrili kar osem novih virusov za mobilne telefone, tako da je skupno število doslej znanih virusov že 102.

F-Secure Mobile Anti-Virus je kar 75 virusov prepoznal že s pomočjo generičnega zaznavanja. Najbolj pogosti so virusi družine Cabir, ki ima trenutno 27 različic ter družine Skulls, ki “premore” 21 različic.

Med načini širjenja je najbolj pogosto širjenje preko Bluetooth povezav (predvsem na prireditvah, ki se jih udeleži veliko ljudi – o okužbah so naprimer poročali med svetovnim atletskim prvenstvom v Helsinkih in koncertom Live 8 v Londonu), širijo pa se tudi preko MMS sporočil, datotek na spletnih straneh in pomnilniških kartic.

Podjetje F-Secure je že pripravilo program za protivirusno zaščito za dlančnike in mobilne telefone. Program se imenuje F-Secure Mobile Anti-Virus, podpira pa operacijske sisteme Symbian OS ter Microsoft Windows Mobile 2003/2003SE Pocket PCs in Phone Edition. Program poleg zaščite pred virusi prinaša tudi zaščito požarnega zidu. Za več informacij se obrnite na uradnega zastopnika F-Secure v Sloveniji, na mariborsko podjetje Medinet (Amis).

Brezplačno preizkusno različico protivirusnega programa F-Secure za svoj mobilnik pa lahko snamete z naslova http://mobile.f-secure.com.


Prijavi napako v članku