Računalništvo, telefonija
03.04.2011 16:58
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Znameniti londonski taksiji bodo vozili na elektriko

Pod konzervativno podobo londonskega črnega taksija se bodo kmalu začeli bohotiti električni motorji.
Pod konzervativno podobo londonskega črnega taksija se bodo kmalu začeli bohotiti električni motorji.

Znameniti londonski črni taksiji, ki so ustaljeni z estetiko preteklosti, pa pod pokrovom še vedno držijo stik z najnovejšimi tehnologijami. Po nekaj mesecih testiranj so londonski taksisti končno dobili dovoljenje za uporabo električnih različic teh vozil, ki bodo v prihodnjih letih najverjetneje popolnoma zamenjali bencinske motorje.

Cilj projekta Fuel Cell Black Cabs je do naslednjega leta ustvariti večjo floto vozil z električnimi motorji, ki jih poganjajo gorivne celice z dodatkom litijevih baterij. Konzorcij, ki stoji za projektom, vključuje podjetja kot so Lotus Engineering, London Taxis International in TRW Conekt, dodatno pa je financiran tudi s strani britanske vlade.

Električni motor sodeč po pisanju spletne strani Electric Cars Report, zmore največ 100 kW delovne moči oziroma 50 kW neprekinjene moči, medtem ko ga napaja 30-kilovatna gorivna celica, ki je v pomoč litijevi bateriji zmogljivosti 14 kWh. Najvišja hitrost tega vozila znaša 134 km/h, medtem ko avtomobil doseže 100 km/h v 14 sekundah. Litijeva baterija in gorivne celice zagotavljajo avtonomijo delovanja čez cel dan, brez polnjenja in počivanja vozila.

Slovenija, ki se rada ponaša s svojimi zelenimi gozdovi in »čistimi« mesti, zaenkrat ne namerava sofinancirati ali subvencionirati podobnih voznih parkov, zasebnih ali javnih, čeprav bi nekatera mestna središča tega bila več kot potrebna. Za primerjavo vzemimo Združene Arabske Emirate, ki dobesedno “plavajo” na nafti, pa kljub temu že uvajajo svoje prve električne avtomobile.


Prijavi napako v članku