Računalništvo, telefonija
12.01.2017 11:59
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Zmogljive strežnike lahko odslej naokoli prenašate kar v žepu hlač

Strežniški sistem Fasetto Link je kljub zelo omejenim dimenzijam nadvse zmogljiv!
Strežniški sistem Fasetto Link je kljub zelo omejenim dimenzijam nadvse zmogljiv!

Miniaturni računalniški sistemi so med uporabniki vse bolj priljubljeni, saj jih lahko uporabljajo kjerkoli želijo, so enostavni za vzdrževanje in so varčni z električno energijo. Pri mladem zagonskem podjetju Fasetto so nedavno dokazali, da lahko računalniške sisteme prenašamo celo v žepu. Še več, pripravili so miniaturno napravo s prodajnim imenom Link, ki jo lahko uporabljamo v vlogi čistokrvnega strežniškega sistema, zato ne preseneča, da so za svoj inovativni projekt prejeli že več kot 14 milijonov evrov zagonskega kapitala.

Miniaturni računalniški sistem Link podjetja Fasetto meri le 5 x 5 x 2,5 centimetrov, a je dovolj zmogljiv, da brez težav opravi z marsikaterim osebnim računalnikom. V izjemno kompaktno ohišje je namreč inženirjem uspelo stlačiti pogon Solid State z do dva terabajta prostora, zmogljiv osemjedrni 64-bitni procesor ter štiri gigabajte sistemskega pomnilnika. Poleg tega razpolaga še z nepogrešljivimi brezžičnimi povezavami Wi-Fi, 4G/LTE in Bluetooth ter celo dvema baterijama. Notranja baterija se ponaša z zmogljivostjo 1.300 miliamper ur, če pa ta ne zadošča, je za dodatno avtonomijo delovanja na voljo še odstranljiva zunanja baterija zmogljivosti 1.120 miliamper ur.


Zanimiv miniaturni računalniški sistem Link podjetja Fasetto je združljiv z vsemu najbolj uporabljenimi operacijskimi sistemi, nanj pa se lahko sočasno poveže do 30 naprav. Novost zaradi zmogljive strojne opreme lahko uporabljamo tako za samodejno shranjevanje in za izdelavo varnostnih kopij podatkov v oblak, hkrati pa ga lahko uporabljamo tudi za predvajanje večpredstavnostnih vsebin. V tem primeru lahko miniaturni računalniški sistem Link sočasno uporablja do največ 15 naprav.


Miniaturni računalniški sistem Fasetto Link lahko brez bojazni uporabljamo tudi na prostem, saj je združljiv s standardom IP68, kar pomeni, da je odporen tako proti prahu, vodi ter celo udarcem in padcem. Podatke pred neupravičenimi pogledi varuje 2.048 bitno šifriranje. To v praksi pomeni, da če bomo napravo izgubili ali pa nam jo bodo ukradli, bodo naši podatki ustrezno zaščiteni.


Ker gre pri miniaturnem računalniškem sistemu Fasetto Link za edinstveno napravo, visoka cena ne sme biti presenečenje. Za vstopno različico opremljeno s pogonom Solid State kapacitete 256 gigabajtov je namreč potrebno odšteti 330 evrov. Za nakup najzmogljivejše različice s pogonom Solid State kapacitete dveh terabajtov pa potrebno odšteti kar 1.100 evrov. Prvi kupci bodo novost prejeli že aprila letos.


Prijavi napako v članku