Računalništvo, telefonija
27.11.2020 14:30

Deli z drugimi:

Share

Zmogljive grafične kartice Nvidia GeForce RTX 3000 kmalu tudi za prenosnike

Grafične kartice Nvidia GeForce RTX 3000 bodo grafično zmogljivost prenosnikov pognale v nebo!
Grafične kartice Nvidia GeForce RTX 3000 bodo grafično zmogljivost prenosnikov pognale v nebo!

Podjetje Nvidia je že septembra predstavilo novo družino grafičnih kartic GeForce RTX 3000 za namizne osebne računalnike in delovne postaje. Najzmogljivejša kartica nove družine grafičnih kartic Nvidia je model GeForce RTX 3090. Ta se ponaša s kar 24 gigabajti grafičnega pomnilnika GDDR6X in napajalnikom zmogljivosti 350 vatov. Novost bo temeljila na grafičnem jedru z oznako GA102, ki za preračunavanje podatkov uporablja kar 28 milijard tranzistorjev. Ker je novost izdelana s pomočjo 8-nanometrske tehnologije podjetja Samsung, zagotavlja večjo računsko moč ob zmerni porabi energije.

Na začetku naslednjega leta pa bodo na svoj račun prišli še uporabniki prenosnih računalnikov, ki so namenjeni igranju zahtevnejših računalniških iger. Podjetje Nvidia bo namreč za prenosne osebne računalnike pripravilo kar tri grafične kartice, in sicer RTX 3080, RTX 3070 in RTX 3060. Sprva bodo prenosnike z novimi grafičnimi karticami podjetja Nvidia v prodajo ponudili podjetji MSI in Asus, aprila leta 2021 pa bodo to storili še ostali vodilni proizvajalci prenosnikov, kot so HP, Dell in Lenovo. Ker bodo morali proizvajalci prensnih računalnikov za vstopno različico grafične kartice Nvidia družine GeForce RTX 3000 odšteti kar preračunanih 837 evrov, verjamemo, da bodo tovrstni prenosniki vse prej kot poceni.

Na začetku naslednjega leta bo nekaj novosti tudi na področju mobilnih procesorjev. Podjetje Intel bo namreč za igričarske prenosne računalnike ponudil procesorje z jedrni Tiger Lake-H, in sicer z do osmimi procesorskimi sredicami oziroma 16 procesorskimi nitmi. Hkrati bomo pa v vrhunski prenosnih računalnikih za igranje iger ugledali tudi procesorje AMD Ryzen 5000, in sicer tudi v navezi z grafičnimi rešitvami GeForece RTX 3080, kar bo nedvomno razveselilo mnoge ljubitelje igranja računalniških iger.


Prijavi napako v članku