Računalništvo, telefonija
01.11.2012 10:58

Deli z drugimi:

Share

Zlonamerne kode odslej tudi v računalniških miškah

Največ škodljivih programski kod je namenjenih uporabnikom operacijskih sistemov Windows.
Največ škodljivih programski kod je namenjenih uporabnikom operacijskih sistemov Windows.

Domišljija spletnih kriminalcev ne pozna meja. Pogosto se celo zdi, da so ti zaradi nje vsaj korak pred ponudnikih varnostnih rešitev. Da so med spletnimi kriminalci zdaleč najbolj inovativni pisci škodljivih programskih kod, pa je pred kratkim razkrila raziskava podjetja Symantec. Njihovi raziskovalci so namreč odkrili, da nepridipravi zlonamerne kode že skrivajo celo v pomnilniku računalniških mišk, ki je namenjen programabilnim tipkam.

Škodljive programske kode, skrite v pomnilniku računalniških mišk, so aktivne in prisotne v sistemskem pomnilniku le takrat, ko jo uporabnik uporablja. Razlog za to je preprost. Protivirusne rešitve pregledajo sistemski pomnilnik na začetku skeniranja, uporabniki pa miške takrat ponavadi ne premikajo. Raziskava podjetja Symantec je še pokazala, da pisci škodljivih kod niso le inovativni ampak tudi zelo dejavni. Lani so namreč odkrili 400 milijonov novih različic škodljive programske opreme oziroma več kot milijon dnevno.

Zaradi (pre)velikega števila novih škodljivih programskih kod jih proizvajalci protivirusnih rešitev razkrivajo le še s pomočjo naprednih programskih rešitev. Te sumljive programske kode poženejo v navideznih računalniških sistemih in preverijo njihovo delovanje. Šele ko programska oprema zazna nenavadno delovanje, kodo ročno pregleda človek. Ker pa so nekatere zlonamerne programske kode zmožne zaznati navidezno okolje in takrat mirujejo, so raziskovalci podjetja Symantec prepričani, da je teh precej več, kot jih razkrijejo.


Prijavi napako v članku