Aplikacije in dodatni programi
23.04.2013 07:53
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Zlonamerna koda okužila devet milijonov naprav Android! Je med njimi tudi vaša?

Nepridipravom je s škodljivo programsko kodo BadNews uspelo prelisičiti varnostni mehanizem spletne storitve Google Play in okužiti okoli devet milijonov mobilnih naprav Android. Zlonamerni programerji so imeli lahko delo, saj velika večina uporabnikov naprav Android nima nameščene ustrezne zaščite.
Če na vaši mobilni napravi Android še nimate nameščene protivirusne rešitve, to storite nemudoma, saj na spletu mrgoli okuženih programov!
Če na vaši mobilni napravi Android še nimate nameščene protivirusne rešitve, to storite nemudoma, saj na spletu mrgoli okuženih programov!

Mobilni operacijski sistem Android zaradi izjemne priljubljenosti (več kot 1,5 milijona aktivacij mobilnih naprav dnevno) postaja vse bolj zanimiv za pisce škodljivih programskih kod. Da je temu tako, v praksi dokazuje najnovejša škodljiva programska koda BadNews, saj je nepridipravom z njo uspelo prelisičiti varnostni mehanizem spletne storitve Google Play in okužiti okoli devet milijonov pametnih mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov Android. Z njo je bilo namreč na portalu Google Play »obogatenih« kar 32 mobilnih aplikacij.

Škodljiva programska koda BadNews je uporabnike mobilnih naprav Android »zasipala« z izmišljenimi novicami, »silila« k namestitvi drugih škodljivih programskih oprem, jim spretno izmikala osebne in zaupne podatke ter jim pošiljala plačljiva kratka sporočila SMS. Če programerji podjetja Google ne bi relativno hitro umaknili okuženih programov s portala Google Play, bi bilo »žrtev« vsaj zaenkrat še neznane zlonamerne združbe precej več, saj velika večina uporabnikov naprav Android nima nameščene ustrezne zaščite.

Seznam mobilnih programskih oprem okuženih s škodljivo programsko kodo BadNews si lahko ogledate na spletnem naslovu http://goo.gl/zYZns. Če je ena izmed navedenih aplikacij nameščena na vašem mobilnem telefonu ali tabličnem računalniku, se je seveda nemudoma znebite. Poleg tega poskrbite še za namestitev enega od številnih brezplačnih protivirusnih programov, kot so na primer AVG Antivirus Security (http://goo.gl/6QOGl), avast! Mobile Security (http://goo.gl/3FAOA), Antivirus Free (http://goo.gl/OzV8x) in Norton Security antivirus (http://goo.gl/y25Fq).

Vas zanima več iz te teme?
aplikacije za telefone Android aplikacije

Prijavi napako v članku