Računalništvo, telefonija
03.06.2020 08:00

Deli z drugimi:

Share

Zgodovinski polet v vesolje: kaj pa to dejansko pomeni za človeštvo?

Zgodovinski polet v vesolje: kaj pa to dejansko pomeni za človeštvo?
Zgodovinski polet v vesolje: kaj pa to dejansko pomeni za človeštvo?

Po nekaj težavah z vremenom in prestavitvi prvotnega termina izstrelitve rakete Falcon 9 družbe Space, je v soboto, 30. maja, bilo spisano novo poglavje poletov v vesolje. Za ameriškima astronavtoma Dougom Hurleyjem in Bobom Behnkenom je uspešen polet z raketo podjetja SpaceX na Mednarodno vesoljsko postajo. Z vesoljskega izstrelišča na Floridi sta poletela v soboto zvečer, na ISS pa pristala 19 ur zatem. Predsednik ZDA je zasebno vesoljsko industrijo označil za prihodnost. Američanom so za uspeh čestitali tudi Rusi.


Kaj pomeni misija Demo-2 za prihodnost poletov v vesolje?

Misija Demo-2, kot se je imenoval polet, je zelo pomembna tako za zasebno podjetje SpaceX, ki je izdelalo raketo za izstrelitev in bo postalo glavni prevoznik ameriških astronavtov v vesolje, kot za vesoljski program Združenih držav Amerike. S tem, ko je SpaceX izdelal raketo, ki se po določeni višini loči od plovila in se vrne na ploščad sredi oceana, je omogočil povsem revolucionarno plovbo v vesolje. Po pisanju portala Tech Crunch bi naj z novo tehnologijo Nasa in SpaceX prihranila več kot 30 milijonov ameriških dolarjev na posameznega astronavta, na posamezni polet.


SpaceX načrtuje redne operativne misije v vesolje do konca leta, če bo misija Demo-2 seveda uspela. Mednarodna vesoljska postaja je trenutno v fazi odprave 63, ki tam opravlja raziskovalno delo. Astronavta Doug Hurley in Bob Behnken bi na ISS naj preživela od enega pa do skoraj treh mesecev. To je zgolj eden od načrtov, ki jih SpaceX ima na področju vesoljskih poletov. Crew Dragon program bi naj med drugim omogočal tudi komercialne polete “turistov”, ki si takšen polet seveda lahko privoščijo. Cena teh poletov še sicer ni znana, bi naj pa prvi potniki v vesolje poleteli že naslednje leto.


Prijavi napako v članku