Digitalizacija
Poslovne rešitve
02.12.2021 11:58
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Zgodba o uspehu: Energetska podjetja z INFORMATIKO do brezhibnega poslovanja

Podjetje INFORMATIKA d. o. o. je posodobilo svojo infrastrukturo z rešitvami HPE Synergy in postalo ključni ponudnik IT storitev za slovensko energetiko.

S širitvijo svojih storitev in rešitev na analitiko velikih podatkov in umetno inteligenco je INFORMATIKA ključni strateški partner slovenskim energetskim podjetjem. Nedavna globalna študija primera pa jo postavlja na mednarodni zemljevid družbe Hewlett Packard Enterprise.

Kako jim je uspelo?

INFORMATIKA spreminja pristop slovenskih distributerjev električne energije do svojih odjemalcev. Če je doslej večinoma le podpirala njihove postopke zaračunavanja, jim danes s širitvijo ponudbe rešitev pomaga pri izboljšanju uporabniških izkušenj. Podjetje, ki zagotavlja tehnološke rešitve, je svoje storitve razširilo tudi na veleprodajne dobavitelje električne energije in tako postalo ključni ponudnik za slovensko energetiko.

Podjetje za tehnološke rešitve podpira distribucijo energije po vsej Sloveniji, obračunske procese vseh slovenskih distributerjev energije, skrbi za življenjski cikel in potrebe upravljanja podjetij ter omogoča odjemalcem spremljanje njihove porabe energije v realnem času. Iz svoje baze v Mariboru upravljajo tudi slovensko platformo za izmenjavo podatkov o električni energiji med dobavitelji in distributerji.

Po več kot 50 letih dela izključno z distributerji energije je INFORMATIKA nedavno razširila svoje storitve na več strank, predvsem na veleprodajne dobavitelje električne energije. Svoje rešitve pa širi na Big Data analitiko in umetno inteligenco. »To nam pomaga, da elektroenergetskim podjetjem in njihovim odjemalcem ponudimo nekaj več,« pravi Bojan Trafela, vodja oddelka za podporo IT sistemu v podjetju INFORMATIKA.

Zagotavljanje boljše vrednosti je ključno

Za širitev svojega trga in storitev je INFORMATIKA povečala svojo računalniško zmogljivost za razvoj novih aplikacij. Številne od teh aplikacij izboljšujejo izkušnjo zaračunavanja energije s personalizacijo, ki INFORMATIKI omogoča boljšo podporo energetskim podjetjem in njihovim odjemalcem. »Večja računalniška zmogljivost nam je omogočila, da smo se lahko bolj osredotočili na razvoj novih aplikacij za izpolnjevanje potreb naših strank in na izboljšanje storitev, ki jih uporabljajo. Vse z namenom boljše uporabniške izkušnje,« pravi Trafela.

Porabniki energije po vsej Sloveniji lahko s pomočjo aplikacij INFORMATIKE v realnem času spremljajo svojo porabo električne energije, kar jim lahko pomaga pri boljšem upravljanju porabe in iskanju načinov za varčevanje z energijo. INFORMATIKA zagotavlja, da digitalne platforme elektroenergetskih podjetij delujejo s čim manj izpadov in da imajo zaposleni nemoten dostop do sistemov za upravljanje obračunavanja in podatkov v vseh operacijah storitev za stranke.

Razvoj novih storitev in aplikacij

Čeprav je bila obstoječa infrastruktura strojne opreme v INFORMATIKI še vedno uporabna, ni več izpolnjevala poslovnih zahtev podjetja in raznolikih delovnih obremenitev, ki vključujejo vrsto baz podatkov in aplikacij. »Ker imamo nove aplikacije, ki zahtevajo več računalniške moči in več pomnilnika, smo potrebovali nove rešitve za podporo večjim razmerjem virtualizacije,« razlaga Boban Veljanoski, sistemski inženir v INFORMATIKI. »Namesto več strežnikov smo želeli zmogljivejše, da bi lahko prihranili pri stroških licenc za virtualizacijo, varnostno kopiranje in tako naprej.«

Številne stranke INFORMATIKE so odvisne od njihovih aplikacij, zlasti platform za načrtovanje virov podjetja (ERP) za upravljanje porabe energije, obračunavanja in splošnih odnosov s strankami. »Če naši sistemi ne delujejo, ti zaposleni pri naših strankah ne morejo opravljati svojega dela,« pojasni Trafela. In s povečanimi zahtevami po zmogljivosti je upravljanje infrastrukture podjetja postajalo vse bolj zamudno. Samo zagotavljanje novega omrežja bi trajalo pol dneva. »Smo majhna ekipa in moramo pokriti veliko področij in nalog, ki so lahko obremenjujoči,« pravi Veljanoski. Njegovo ekipo sestavlja 12 članov, vključno s štirimi sistemskimi inženirji, ki skrbijo za IT infrastrukturo podjetja.

Pospešitev virtualizacije

V INFORMATIKI so svojo infrastrukturo nadgradili s podporo HPE Pointnext Services in partnerskega podjetja HC Center. To jim je dalo potreben pospešek na področju virtualizacije strojne opreme in pomagalo zmanjšati izpade na digitalnih platformah elektroenergetskih podjetij. »Zavedamo se, da nenehna želja po napredku postavlja IT službo v nezavidljiv položaj. Ta mora biti v neprestani pripravljenosti, da se v zelo kratkem času odzove na nove potrebe po IT infrastrukturnih virih. Napredovanje na projektu je bilo lažje zaradi vzpostavljenega zaupanja z naročnikom, ter obenem sodelovanja z zanesljivim partnerjem Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium, kjer smo vsi skupaj odigrali pomembno vlogo, tako pri načrtovanju kot tudi implementaciji nove rešitve. Skupno sodelovanje vseh je prineslo razumevanje potreb, poznavanja tehnologij ter možnih novih konceptov rešitev, da nenazadnje zadostimo IT infrastrukturi v prihodnosti. Tovrstnega sodelovanja si v poslovnem svetu lahko samo želimo,« povzema Aleksej Kranjec, direktor podjetja HC Center.

V INFORMATIKI pričakujejo, da bodo v naslednjih nekaj mesecih iz trenutnih 80 % dosegli 100-odstotno virtualizacijo infrastrukture. »Vse naše ekipe so prepoznale prednosti zmanjšane kompleksnosti naše strojne infrastrukture,« pravi Trafela. »Če bi pred tremi leti pogledali naš podatkovni center, bi videli veliko strežnikov in centralnih računalnikov (mainframe). Danes je skoraj prazen, z le enim ali dvema rack strežnikoma. Tako imamo zdaj manj strojne opreme in več računalniške moči.« Posledično je upravljanje podatkovnega centra postalo veliko lažje. »Zdaj potrebujemo le približno 50 % naše ekipe, da opravi enako delo vzdrževanja podatkovnega centra,« pravi Trafela.

Povečanje učinkovitosti in produktivnosti

Nova infrastruktura podjetja INFORMATIKA je sestavljena iz osmih računalniških modulov HPE Synergy 480 Gen10 in dveh okvirjev za strežniške rezine HPE Synergy 12000. »Na posodobitvi smo sodelovali strokovnjaki z različnih področij. V ekipi smo tako bili ljudje, ki skrbimo za virtualizacijo, omrežja in podatkovni del rešitve. To bi lahko ob zahtevni izvedbi že samo po sebi prineslo svojevrstne izzive. A ker so v podjetju INFORMATIKA zaposleni ljudje, ki vedo kaj delajo, smo projekt izvedli na najvišjem možnem nivoju, profesionalno. S tako ekipo je res z užitkom delati,« povzema Petar Hucman, višji tehnični svetovalec iz podjetja Hewlett Packard Enterpise operated by Selectium, ki je na projektu skrbel za upravljanje in vsebinsko izvedbo projekta.

Rešitev omogoča hiter razvoj novih aplikacij, ki pomagajo izboljšati zagotavljanje storitev med energetskimi podjetji. »Količina virov nas ne skrbi več, saj lahko svojim razvijalcem zagotovimo toliko zmogljivosti kot je potrebujejo za izvajanje testov,« pravi Veljanoski. Prej je morala njegova ekipa skrbno uravnotežiti računalniško moč, ki jo je dodeljevala razvijalcem programov, z drugimi zahtevami, da so zagotovili zmogljivost, ki so jo potrebovali. »Imamo vrhunsko zmogljivost in veliko večjo prepustnost podatkov,« dodaja Veljanoski. »Prav tako imajo naši novi procesorji več jeder kot tradicionalni, ki jih poznamo. Z drugimi besedami, imamo zanesljiv sistem, ki nam pomaga dobro opravljati svoje delo.«

Poleg tega, da zahteva manj vzdrževanja, je nova platforma zmanjšala tudi čas, ki ga ekipa Veljanoskega in Trafele porabi za upravljanje. »V preteklosti smo potrebovali pol dneva, da smo zagotovili novo omrežje, zdaj pa lahko to storimo v le nekaj minutah,« pravi Veljanoski. »Prav tako lahko s HPE OneView in HPE Synergy Composer-jem hitreje in lažje identificiramo in odpravimo težave naših strežnikov. Popravki in nadgradnje strežnikov so nam prej vzeli nekaj dni, zdaj pa je to mogoče storiti v nekaj minutah.« HPE OneView je programska oprema za upravljanje, vgrajena v HPE Synergy, medtem ko HPE Synergy Composer služi kot centralna enota za upravljanje HPE Synergy sistemov in njihovo vzdrževanje. »Te stvari so za nas pomembne, ker smo majhna ekipa,« pravi Veljanoski.

Osredotočanje na naloge z visokim vplivom

Toda tisto, kar je Veljanoskega navdušilo najbolj, je bila hitrost HPE-jeve podpore in sposobnost prepoznavanja težav, še preden pride do resnih razsežnosti. »S HPE OneView lahko samodejno ustvarimo zahtevke za podporo,« pravi. »To je še ena stvar manj, ki jo moramo narediti. Če gre kaj narobe s strežniki, samo prejmemo opozorilo po e-pošti in nekdo iz podporne službe HPE bo hitro zamenjal ali popravil katerikoli del, ki ima težave.«

»Zelo smo veseli tega,« dodaja Veljanoski. »Zdaj se lahko osredotočimo na bolj kritične dele naših delovnih obveznosti, ker nam ni treba skrbeti, ali bodo naši sistemi delovali ali ne, in koristiti svojega časa za odpravljanje težav.« In z več kot dovolj računalniškimi viri lahko zdaj INFORMATIKA zagotavlja bolj prilagodljivo zagotavljanje storitev. »Mislim, da nam lahko naše dodatne zmogljivosti pomagajo pri zagotavljanju IT virov za stranke v obliki storitve,« pravi Trafela. »To je področje, pri katerem pričakujemo, da nam bo HPE Synergy srednjeročno v pomoč.«

Preberite globalno študijo primera: KLIK

Avtor: Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

COMTRADE d.o.o.

Letališka cesta 29b, 1000 Ljubljana, Tel: 08 160 52 00
Comtrade je podjetje z dolgoletno tradicijo razvoja IT rešitev in storitev razvoja programske opreme. Svojim strankam zagotavljajo visoko usposobljenost za iskanje strokovnih rešitev ... Več

MIT INFORMATIKA d.o.o.

Sveti Duh 274, 4220 Škofja loka, Tel: 04 281 31 00
Celovite ERP rešitve za podjetja MIT informatika je vodilni partner proizvodnih, gradbenih in storitvenih podjetij. Že 30 let svetujejo in implementirajo inovativne informacijske ... Več
Srebrni partner

LESTRA d.o.o.

Vaška pot 17c, 1235 Radomlje, Tel: 01 563 60 60
Vodilni na področju trženja projektorjev – strokovno svetovanje, izposoja, montaža in servis Z več kot 30-letnimi izkušnjami in najboljšo izbiro projekcijske opreme za vas. V ... Več

ARTIO PRINT & DESIGN

Cerkvenjak 13, 2236 Cerkvenjak, Tel: 031 538 000
Storitve tiska po meri sodobnega naročnika Pomislite na naslednje: iščete ponudnika za tisk letakov, brošur ali vizitk, storitev, ki jo v visoko konkurenčnem okolju potrebujemo ... Več