Računalništvo, telefonija
22.09.2010 12:31
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bodo ZDA cenzurirale svetovni splet?

Je cenzura svetovnega spleta primerno orožje v boju zoper programsko piratstvo?
Je cenzura svetovnega spleta primerno orožje v boju zoper programsko piratstvo?

Kjer je denar, je volja. To dokazuje pričetek razprave ameriških senatorjev o osnutku zakona “Combating Online Infringement and Counterfeits Act”, ki so ga tako rekoč pripravile protipiratske organizacije RIAA, MPAA in BSA. Če bi bil osnutek zakona sprejet v nespremenjeni obliki, bi piratom onkraj luže precej trda predla. Zakon poleg ostrih sankcij zoper upravljavce spletnih strani na ameriških tleh predvideva celo boj zoper spletne strani širom sveta.

Osnutek zakona “Combating Online Infringement and Counterfeits Act” dejansko daje ameriškemu pravosodnemu ministrstvu pravico, da od zveznega sodišča zahteva sodno odredbo, na podlagi katere bi morali registratorji domen prenehati preusmerjati zahtevke do spornih spletnih strani. Če bi Američani na primer želeli obiskati piratsko spletno stran PirateBay.org, bi jim brskalnik »sporočil«, da je spletna stran nedosegljiva (napaka številka 404). Čeprav dejansko temu ne bi bilo tako.

Nadaljnja usoda osnutka »protipiratskega« zakona “Combating Online Infringement and Counterfeits Act” je seveda izključno v rokah senatorjev. Da bi zakon postal veljaven potrebuje večino glasov vseh senatorjev. Kot vse kaže bosta letošnja jesen in zima onkraj luže še posebno vroči. Tu je namreč v igri pravica do necenzuriranega dostopa do svetovnega spleta.


Prijavi napako v članku