Triki in nasveti
29.12.2017 18:00
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Zaslužite s staro elektroniko

Vsakodnevno, se nam vedno več starih stvareh kopiči in valja po predalih, vsaj dokler ne bomo vsega skupaj zavrgli. Vendar, preden se še odločimo za smeti, je nekaj kar lahko naredimo pred tem in morda tudi od tega zaslužimo.
Zaslužite lahko tudi s prodajo zastarele tehnologije
Zaslužite lahko tudi s prodajo zastarele tehnologije

Večina stare tehnologije je za odpis, vendar je še kako koristna in ni čisto nedelujoča. Če smo si kupili nov telefon, še ne pomeni da moramo starega zavreči. Ne pozabite, koliko je stal na začetku, kolikšna je bila mesečna naročnina in sami obroki za napravo. Verjetno je niste kupili zato, da bo na koncu pristala na smeteh po približno 2 letih.

Pred tem, lahko poskusimo še z drugačnimi načini.

– Naj izgleda dobro

Tudi vsako napravo, preden jo zavržemo, lahko najprej očistimo, tako fizično kot tehnološko, tako da izbrišemo vse naše podatke na napravi, to pomeni da jo preprosto ponastavimo na tovarniške nastavitve. Tako bo naša zasebnost ostala, no zasebna in bomo lahko brez skrbi, da če napravo prodamo, noben ne bo videl naših slik iz dopusta.

– Trade-in

Nekateri operaterji kot tudi podjetja, ponujajo možnost, da jim prinesemo napravo, oni ocenijo njegovo vrednost, glede na izgled, poškodbe in ostalo, ter nam na koncu ponudijo tudi določeno ceno za katero so nam pripravljeni napravo odkupiti. Seveda bodo cene različne in vendar, če nam ponudijo več kot 0€, je še zmeraj več, kot bi dobili, če napravo samo vržemo v smeti.

– Čas

Tudi časovno je zelo pomembno, kdaj napravo prodati. Na primer, če izide ravnokar novi model novega Samsung telefona, ki so ga vsi težko pričakovali, je sedaj pravi čas, da prodamo svojo prejšnjo različico, saj povpraševanje naraste tudi za več stokrat. Cena nove naprave je za mnoge previsoka, stare naprave so pa za takšne kupce praktično zastonj.

– Garancija

Pomembna je tudi garancija, saj nekateri kupci bodo povprašali tudi po tem, če je aparat še zmeraj pod garancijo, zato ni priporočljivo, tudi če ni, da ne “brskamo” oziroma razstavljamo na prafaktorje naprave.

– Prevare!

Pomembno je tudi, da moramo se paziti prevar. Namreč, lahko nam nekdo za našo napravo ponuja veliko denarja, če jo le pošljemo na njegov naslov. Vendar pri tem moramo biti previdni. Če pošiljamo po Sloveniji, še obvezno navedemo kupnino, tako bo kupec ali plačal ali pa zavrnil paket. Če pa pošiljamo po tujini, pa nikakor ne delajmo na svojo roko, ampak se obrnimo na spletne ponudnike, kot so eBay, kateri nam tudi v večini primerov jamčijo, da bomo za svoj izdelek prejeli plačilo.

Če pa vse skupaj ne obrodi sadov, pa odnesite svoj stari aparat, najbližjemu operaterju. Operater vam je za stari aparat pripravljen ponuditi kakšen popust, če ne drugega, ga bodo pa vsaj reciklirali in tako zmanjšali ogljični odtis in vpliv na naravo, ki jo zadnje čase zelo zanemarjamo.


Prijavi napako v članku