Poslovne rešitve
05.12.2023 08:00

Deli z drugimi:

Share

Zaslužek na internetu: Sanje ali past?

Se vam je že zgodilo, da ste brskali po spletu in naleteli na zgodbo, ki ji sprva niste verjeli, potem pa je postajala vedno bolj prepričljiva?

Veste, da Janez iz Ljubljane zasluži dodatnih 2000 € mesečno zgolj z nekaj kliki tedensko?

Sporočilo, ki se vztrajno prikazuje, večina bralcev pridno ignorira, vse dokler ga enkrat ne kliknejo. Potem se začne.

Obljube, ki bi jim radi verjeli, pričevanja, ki skoraj zgledajo pristna, slike izpisov iz TRR-ja, borze, kripto denarnice, …

Manjka le še korak, ki bi spremenil vaše življenje. To je obisk seminarja, kjer vam bodo pokazali, kako lahko postanete kot Janez …

Načini zaslužka na internetu

V tem članku si preberite, ali je zaslužek na internetu realno dosegljiv, kakšni so realni zneski, ki jih lahko posameznik pričakuje in kakšna so tveganja.

Ljudje, ko pride do zaslužka vedno iščemo rešitve oz. načine, kako izboljšati finančno situacijo in prinesti noter nekaj več. Internet ponuja več načinov, kako lahko pridemo do (dodatnega) zaslužka od zmernih zaslužkov, ki so povezani z delom, do morda višjih zaslužkov, ki so povezani s tveganjem in znanjem.

Zaslužek na internetu je mogoč in je hkrati realnost za mnoge. A ta realnost vsekakor ni tako sanjska, kot se jo predstavlja. Dejstvo je, da je internet tako kot realni svet zelo konkurenčno okolje, ki pa se zelo hitro spreminja. Predvsem hitrost sprememb je dejavnik, ki omogoča, da nekateri zaslužijo zelo hitro. Po drugi strani je ta dejavnik lahko tudi vzrok za propad mnogih že uveljavljenih podjetij.

Poglejmo si kakšne so možnosti zaslužka na internetu in kolikšni so pričakovani zaslužki glede na obstoječe podatke in stanje.

Pasiven zaslužek na internetu: Naložba za prihodnost

Pasiven zaslužek na internetu je kot dobro zasnovana finančna naložba – zahteva začetno vložitev, bodisi v obliki denarja, časa ali obojega, a sčasoma lahko prinaša dohodek brez potrebe po stalnem dnevnem vložku.

Primeri vključujejo:

 • Investiranje v digitalne vire: To lahko vključuje naložbe v kriptovalute ali delnice tehnoloških podjetij.
 • Ustvarjanje in prodaja digitalnih izdelkov: Na primer e-knjige, spletne tečaje ali fotografske zbirke.
 • Dohodek od oglaševanja in sponzorstev: Ustvarjanje vsebine, kot so blogi ali YouTube kanali, ki privabljajo oglaševalce in sponzorje.
 • Nakup in prodaja spletnih domen: Nekateri zaslužijo z nakupom privlačnih spletnih domen in njihovo prodajo po višji ceni.

Aktiven zaslužek na internetu: Neposredna angažiranost za trenutni dohodek

Pri aktivnem zaslužku gre za delo, ki zahteva neposredno in stalno angažiranost. Ta vrsta zaslužka je bolj podobna tradicionalni zaposlitvi, a poteka preko spleta.

Primeri vključujejo:

 • Freelance delo: To lahko vključuje grafično oblikovanje, programiranje, pisanje vsebin, prevajanje in podobno.
 • Svetovanje in coaching: Spletno svetovanje na različnih področjih, od osebnega razvoja do poslovnega svetovanja.
 • Prodaja izdelkov ali storitev preko spleta: To vključuje spletno trgovino, dropshipping ali ponujanje specifičnih storitev, kot je SEO optimizacija.
 • Učenje ali inštruiranje: Spletne učne ure ali tečaji na različnih področjih, od glasbe do programiranja.

Obe možnosti zahtevata premišljeno strategijo in jasno razumevanje trga. Uspeh na spletu ni zagotovljen, vendar s pravo mero truda, znanja in malo sreče, lahko postane zelo realna možnost.

Kakšni pa so realni zneski zaslužka na internetu

Razumevanje realnih zneskov zaslužkov na internetu za različne metode je ključno za realistično postavljanje ciljev in pričakovanj. Pomembno je poudariti, da se zaslužki močno razlikujejo glede na več dejavnikov, kot so tržna niša, spretnosti, izkušnje, kakovost in količina dela ter tržne razmere. Tu so nekateri okvirni zneski zaslužkov za omenjene načine:

Pasiven zaslužek na internetu

Zneski se nanašajo na globalni (ne izključno slovenski) trg.

 1. Investiranje v digitalne vire (npr. kriptovalute, delnice):
  • Zaslužki so zelo variabilni in odvisni od tržnih razmer. Nekateri investitorji so v preteklosti dosegli visoke donose, medtem ko so drugi utrpeli izgube.

Na področju investiranja v kripto trge si preberite:

Oz. poiščite več informacij s področja, ki vas zanima na portalu Joker.si.

 1. Ustvarjanje in prodaja digitalnih izdelkov:
  • E-knjige: Povprečni zaslužek na e-knjigi se lahko giblje od nekaj deset do nekaj sto evrov na mesec, odvisno od popularnosti in tržne niše.
  • Spletni tečaji: Zaslužki se lahko gibljejo od nekaj sto do nekaj tisoč evrov na mesec, odvisno od teme, kakovosti in trženja.
 2. Dohodek od oglaševanja in sponzorstev:
 3. Nakup in prodaja spletnih domen:
  • Zaslužek je zelo variabilen; nekateri domenski trgovci zaslužijo nekaj sto ali tisoč evrov na prodajo, medtem ko drugi morda ne zaslužijo nič. Pomembno je poznavanje trga, malo sreče, predvsem pa potrpljenje. Nekatere dobre domene lahko stojijo deset let ali več, preden se prodajo.

Aktiven zaslužek na internetu

 1. Freelance delo (npr. grafično oblikovanje, programiranje, pisanje):
  • Začetni zaslužki so lahko nizki, a izkušeni freelancerji lahko zaslužijo od nekaj deset do več sto evrov na projekt ali na uro.
 2. Svetovanje in coaching:
  • Zaslužki se lahko gibljejo od nekaj sto do nekaj tisoč evrov na mesec, odvisno od strokovnosti, tržne niše in baze strank.
 3. Prodaja izdelkov ali storitev preko spleta:
  • Do zaslužkov lahko pride variabilno; nekateri spletni prodajalci lahko zaslužijo nekaj sto do nekaj tisoč evrov mesečno.
 4. Učenje ali inštruiranje:
  • Zaslužki so odvisni od povpraševanja in strokovnosti. Učitelji in inštruktorji lahko zaslužijo od nekaj deset do več sto evrov na uro.

Pomembne opombe

 • Zaslužki so okvirni in se lahko razlikujejo glede na posameznikove sposobnosti, izbiro niše, kakovost dela in tržne trende.
 • Začetni zaslužki so pogosto nižji, a lahko s časom, izkušnjami in vzpostavitvijo blagovne znamke narastejo.
 • V digitalnem svetu ni zagotovil; tveganja in spremenljivost so del igre.

Zaslužek na internetu: Realnost in miti

Internet je kot divji zahod; poln priložnosti, a tudi pasti. Morda ste slišali zgodbe o hitrem bogastvu preko dropshippinga, prodaji na Amazonu, ali celo kriptovalutah. A resnica? Te zgodbe so pogosto preveč poenostavljene. Preden vložite svoje težko prislužene prihranke, se vprašajte: “Ali sem pripravljen vložiti čas in trud, ki je potreben za premagovanje konkurence?” Zavedajte se, da bodo poleg vas enako stvar počeli tudi drugi.

Pasti hitrega zaslužka

Ne dovolite, da vas zavede obljuba o hitrem zaslužku. Prodajalci seminarjev pogosto obljubljajo gore in doline, a realnost je drugačna. V podjetju Miklavčič Marketing smo videli številne primere, kjer so posamezniki investirali v projekte kot je dropshipping, samo da so ugotovili, da je trg že prenasičen, njihova ideja pa ena od mnogih.

Preberite tudi: Zaslužek na internetu – pasti ideje o hitrem zaslužku na internetu

Statistika ne laže: pot do uspeha je dolga in težka

Ste vedeli, da po statističnih podatkih uspe le majhen odstotek podjetij v spletni trgovini? Vzrok za to je miselnost, da je posel enostaven. Mnogi podjetniki se ne zavedajo, da povprečna doba, v kateri podjetje postane dobičkonosno, znaša približno 2-3 leta.

Strategija je nujna

Da, zaslužek na internetu je mogoč, a potreben je premišljen pristop. Ne gre za skrivne trike, temveč za trdo delo, pravo strategijo in morda malo sreče. Ste pripravljeni sprejeti izziv?

Premišljeno do zaslužka na internetu

Preden skočite v svet digitalnega zaslužka, se vprašajte: “Kakšne so moje veščine in kako jih lahko unovčim na internetu?” Ne pustite, da vas zavede strah pred tem, da boste nekaj zamudili. Zavedajte se, da je poleg ene zgodbe o uspehu tudi tisoč zgodb o neuspehu.

Članek je pripravljen v sodelovanju z agencijo Miklavčič marketing d.o.o.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Spletne trgovine kriptovalute

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Miklavčič marketing, d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri Miklavčič marketing, d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Miklavčič marketing, d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SIMBIOZA GENESIS, so.p.

Letališka cesta 3, 1000 Ljubljana, Tel: 040 336 311
e-Simbioz@ je projekt Simbioze Genesis, socialnega podjetja, ki ga od začetka leta 2015 izvajajo z namenom izboljšanja in nadgrajevanja računalniških znanj vseh generacij v okviru ... Več

REDIT d.o.o.

Vodnikova cesta 232 , 1000 Ljubljana, Tel: 040 768 404
Podjetje Redit d.o.o. je za uporabnike ključnega pomena saj s svojimi storitvami poskrbi za nemoteno delo od doma oziroma za to, da računalnik deluje tako, kot od njega pričakujemo. ... Več
Zlati partner

Huawei

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 080 9808
Srebrni partner

IPM Skupina, Holding d.o.o.

Dunajska cesta 106, 1000 Ljubljana,