Triki in nasveti
07.10.2016 09:17

Deli z drugimi:

Share

ZAŠČITITE SE! V Facebook Messengerju šifrirajte vaša zasebna sporočila

ZAŠČITITE SE! V Facebook Messengerju šifrirajte vaša zasebna sporočila
ZAŠČITITE SE! V Facebook Messengerju šifrirajte vaša zasebna sporočila

WhatsApp je v svoji zadnji nadgradnji dodal posebno plast zaščite za vse svoje uporabnike. Ustvaril je največje “end-to-end” kodirano omrežje v zgodovini. Facebook, ki je lastnik WhatsApp-a, pa je sedaj prav tako posegel po tovrstni potezi in je uporabnikom drugih popularnih aplikacij za komunikacijo ponudil možnost, da se počutijo “bolj varne”.

Predstavnik podjetja Facebook je za portal Wired razložil, da so končno dokončali z opcijo “Secret Conversations”, ki bo (oz. je) na voljo vsem 900 milijonom uporabnikov Facebook Messengerja po svetu. Vgrajena novost omogoča uporabniku, da šifrira sporočilo in tako poskrbi, da sporočila ne more prebrati nihče drug razen sporočevalca in prejemnika, kateremu je sporočilo namenjeno. Sporočila bi naj bila “varna” celo pred Facebookom in raznimi agencijami. Opis v aplikaciji, ki se pojavi ob prvi uporabi opcije “Secret Conversations” sicer zatrjuje, da so sporočila varna in zaščitena, vendar bodo sedaj tudi zašifrirana.

Posodobitve programske opreme za iOS in Android niso posebej izpostavljale enkripcijske novosti, vendar bo vsak uporabnik, ki posodobi aplikacijo Messeneger našel “skrivno” opcijo v zgornjem desnem kotu “new message” ekrana. Pošiljatelj lahko celo določi “rok trajanja” sporočila, torej neke vrste Snapchat poteza, kar pomeni, da lahko izbere od 5 sekund, do 1 dan trajanja, po tem pa se sporočila izbrišejo. Te opcije in lastnosti lahko uporabljajo le tisti uporabniki, ki imajo zadnjo verzijo aplikacije, torej je dobro čim hitreje posodobiti Messenger

Secret Conversations uporablja “Signal encryption system”, ki ima zelo dober imidž v svetu digitalne varnosti. Razvit je bil s strani neprofitne organizacije Open Whisper Systems, ki so svoje prve teste opravili na lastni Signal aplikaciji, preden so se združili z ostalimi podjetji. Facebook je prvič naznanil nov varnostni mehanizem julija letos, ko je vsem Beta uporabnikom ponudil probo “Secret Conversations” opcije. Google, ki je pred kratkim predstavil “Allo messenger” prav tako vsebuje enkripcijsko opcijo.

Nova plast zaščite mora v Facebook Messenegerju biti vključena ročno za vsak pogovor in je ni mogoče uporabiti kot “default” izbiro. Facebook je s tole zadnjo varnostno inovacijo poskrbel za enostavno in močno šifriranje za stotine milijonov uporabnikov. Hitra širitev “end-to-end” enkripcije na številne popularne komunikacijske aplikacije in storitve, omogoča preprosto izogibanje nadzoru “big brotherjev”. Pa je temu res tako?


Prijavi napako v članku