13.04.2012 13:12

Deli z drugimi:

Share

Zaščitimo Gmail pred spletnimi kriminalci

Je vaš Gmail varen pred spletnimi napadalci?
Je vaš Gmail varen pred spletnimi napadalci?

Pred kratkim smo poročali o množičnih napadih na uporabnike poštnega predala Gmail. Nepridipravi so v imenu Googlove ekipe pošiljali lažna elektronska sporočila in a pomočjo pridobljenih uporabniških imen in gesel vdirali v elektronske poštne predale nič hudega slutečih uporabnikov.

Ker se bodo napadi na uporabnike elektronskega poštnega predala Gmail v prihodnje le še stopnjevali, se je potrebno ustrezno zaščititi že sedaj. Za to imamo na voljo bogato paleto zaščitnih mehanizmov, kot do dvonivojska avtentikacija, seznam dostopov in izbira dovolj kakovostnega gesla. V nadaljevanju si oglejmo, kako uporabljati tovrstne zaščitne mehanizme.


1. Dvonivojska avtentikacija

Nepridipravi v elektronski poštni predal pogosto vdrejo tako, da nam ukradejo uporabniško ime in geslo. Zaradi tega je zelo priporočljivo, da zraven uporabljamo še dodaten avtentikacijski mehanizem. To zagotovimo tako, da Google po uspešnem vnosu uporabniškega imena in gesla od nas zahteva še posebno kodo. To nam jo posreduje preko kratkega sporočila SMS.

Da si zagotovimo dvonivojsko avtentikacijo, moramo najprej klikniti na spletno povezavo http://goo.gl/e1n38 in na gumb »Začni namestitev«. V meniju izberemo Slovenijo in vnesemo telefonsko številko. Nato izberemo, da želimo kodo prejemati preko SMS sporočil, saj je to veliko bolj priročno od klicev. Postopek nadaljujemo s klikom na povezavo »Pošlji potrditveno kodo«. Nato prejeto kodo vpišemo v polje in kliknemo na »Preveri«. Če pri »registraciji« uporabljate domači računalnik, priporočamo, da izberete možnost, da si ga storitev zapomni. To dejansko pomeni, da na tem računalniku 30 dni ne bo potrebno vnesti kode za prijavo. Postopek zaključimo z vklopom preverjanja v dveh korakih. S tem se bo samodejno odprla stran z nastavitvami računa. Video navodila so na voljo na spletni povezavi http://goo.gl/lcQpK.

2. Pregled lokacije dostopa do Gmaila

Gmail se lahko pobaha z varnostno funkcionalnostjo, ki nam pove, iz katere lokacije je bil opravljen dostop. To preverimo na način, da kliknemo na »Zadnja dejavnost v računu: Podrobnosti«. To se nahaja desno pod prejetimi sporočili. V novem oknu se nam bo s tem odprla tabela, kjer bo razvidna vrsta dostopa (brskalnik, mobilnik, POP3 in podobno), lokacija (naslov IP) ter dan in ura.

3. Kakovostno geslo in varen računalnik

Če vam dvonivojska avtentikacija podjetja Google iz takšnega ali drugačnega razloga ni po godu, vam priporočamo izbiro dovolj dolgega in kakovostnega dostopnega gesla. Tu priporočamo uporabo enostavnih fraz, sestavljenih iz večjega števila običajnih besed. Če za oblikovanje gesla uporabimo tri običajne besede (na primer »to je zabavno«), bi običajen računalnik za razkritje takega gesla potreboval kar 393 tisoč let. Če želimo varnost gesla še dodatno izboljšati, lahko uporabimo še posebne znake ter kombinacijo velikih in malih črk (na primer »To,Je,Zabavno!«). Za njegovo razkritje bi običajen računalnik potreboval kar 153 milijard let! Dovolj dobro, a ne?

Tu seveda ne smemo pozabiti na varnost računalnika, sicer nam bodo nepridipravi dostopno geslo odtujili brez večjih težav. Dobro zaščiten računalnik zajema posodobljen operacijski sistem, posodobljeno protivirusno zaščito, najnovejši spletni brskalnik in seveda požarni zid. In kaj je najpomembnejše. Za zaščito računalnika in elektronskega poštnega predala Gmail pred spletnim napadi potrebujemo še veliko mero zdrave pameti in previdnosti. Ti sta namreč ključ do uspeha in dolgega brezskrbnega dela na računalniku.


Prijavi napako v članku