Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
Varnost
27.07.2023 07:00

Deli z drugimi:

Share

Zaščita končne točke je ključnega pomena za kibernetsko varnost podjetij

Delo na daljavo, sprejemanje infrastrukture v cloud-u in hibridnega cloud-a, ter konvergenca okolij IT in OT (Operational Technology) so le nekateri od trendov, ki prispevajo h kompleksnosti infrastrukture IT.

Kibernetska varnost podjetij trpi zaradi pomanjkanja veščin in virov, premalo časa za ukvarjanje z varnostjo in uporabe več različnih varnostnih rešitev. Da bi zmanjšali zapletenost in stroške vzdrževanja infrastrukture IT, je pomembno zagotoviti, da imajo ekipe IT vsa potrebna sredstva za obrambo pred naprednimi kibernetskimi napadi. Srž problema je zaščita končne točke in tu se mora začeti vsako načrtovanje varnostne strategije. 

Da bi zaščitili končne točke, strežnike in workload  okolja nastavljene v oblaku, varnostne ekipe pogosto uporabljajo več različnih rešitev za odkrivanje in odzivanje na napade – in to od različnih proizvajalcev. Takšna kompleksnost ekipam preprečuje, da bi se ukvarjale z nalogami višje prioritete. Z izoliranimi varnostnimi orodji obstaja večja možnost, da bodo napadi leteli “izven radarja”. 

Pri ocenjevanju kibernetske varnosti podjetja in načrtovanju strategije zaščite končne točke je treba upoštevati več dejavnikov. 

  • Rešitev, ki ščiti tako končne točke kot strežnike

Digitalna transformacija spodbuja pospešeno sprejemanje storitev v oblaku. Posledično je prišlo tudi do sprememb na ravni strežnika. Vemo, da ekipe IT upravljajo uporabniške končne točke in strežnike. Ker gre za ravni, ki se soočajo z različnimi vrstami groženj, bi moral biti tudi pristop k zaščiti drugačen. Vendar pa se po Gartnerju veliko podjetij še vedno zanaša na iste zaščitne kontrole za končne točke in strežnike, kljub različnim varnostnim zahtevam teh tehnologij. 

Razmisliti je treba o namenski rešitvi, ki zagotavlja tudi zaščito uporabniških končnih točk in strežnikov.

  • Ena varnostna rešitev za zaščito vseh okolij 

Poleg lastnih podatkovnih centrov organizacije pogosto uporabljajo javne storitve v oblaku, da zagotovijo delovanje vseh virov „up and running“. Hibridni pristop prinaša fleksibilnost, a tudi kompleksnost – ne glede na izbrano storitev v oblaku (npr. AWS, Google Cloud Platform, Azure). 

Da bi prehod iz podatkovnih centrov v javni oblak potekal »nemoteno«, mora vsaka organizacija izpolnjevati številne zahteve skladnosti. Najpomembneje pa je zagotoviti enotno varnostno strategijo za vsa okolja – od fizičnih in virtualnih strežnikov do oblačnih storitev in vsebnikov. Če organizacija uporablja različne rešitve za upravljanje in spremljanje različnih okolij, se stroški povečajo, prepoznavnost pa zmanjša. 

  • EDR/XDR zaščita je bistvena za zaščito končnih točk 

Zaščita končne točke mora nujno vključevati implementacijo EDR (Endpoint Detection and Response) in XDR (Extended Detection and Response) zaščite, in to v celotnem okolju. Funkcionalnosti, ki jih prinašajo te tehnologije, zagotavljajo večjo vidljivost v vseh končnih točkah, podatkovnih centrih in oblačnih okoljih. EDR/XDR hkrati omogoča učinkovitejše spremljanje in hitrejši odziv na kibernetske napade. 

  • Integrirana zaščita končne točke in spremljanje celotne napadalne površine 

IT infrastruktura postaja vsak dan kompleksnejša, kar vodi v večja tveganja za organizacijo in vse pogostejše kibernetske napade. Nadzor nad celotno napadalno površino je iz dneva v dan težji, pravočasna identifikacija tveganja pa pogosto pomanjkljiva. Toda kako zmanjšati napadalno površino in doseči vidnost na vseh nivojih? 

Končne točke so eden najpomembnejših vektorjev napadov na podjetja. Da bi zagotovili popolno zaščito, morajo podjetja uvesti varnostno platformo, ki zagotavlja integrirano zaščito končne točke in nadzor na celotni površini napada. 

Nadpovprečne zmogljivosti zaznavanja, analiziranja in odzivanja na kibernetske napade 

Učinkovito zaščito vseh točk lahko dosežemo s tako imenovano rešitvijo single pane of glass, to je platformo, ki omogoča zaščito in nadzor vseh okolij. To so lahko končne točke, strežniki ali fizična/oblačna/hibridna delovna okolja. 

Z izbiro edinstvene varnostne rešitve boste odpravili stroške postavitve zaščite na več točkah in dosegli največje varnostne rezultate. 

Trend Micro Vision One – Endpoint Security je vodilna varnostna rešitev, zasnovana za zaščito vseh končnih točk, strežnikov in delovnih okolijvpostavljenih v oblaku. Rešitev je opremljena z integrirano funkcionalnostjo EDR/XDR, poenostavlja IT operacije ter zmanjšuje stroške in kompleksnost. Najpomembneje je, da poveča splošno raven zaščite v lokalnih okoljih, cloud, multi-cloud in hibridnih okoljih. 

Vision One organizacije hitreje dosegajo poslovne cilje, ne da bi zapravljale dragoceni čas in denar za boj proti kompleksnim varnostnim izzivom. Rešitev omogoča ekipam SOC, da hitreje sprejemajo odločitve in se osredotočijo na grožnje, ki predstavljajo resnično tveganje. Vision One ni samo praktična, ampak tudi ekonomična rešitev. Najpomembneje pa je, da ta platforma združuje različna orodja, odpravlja potrebo po dodatnih orodjih in dodatnih naložbah v varnost. 


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Exclusive Networks Slovenia d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri Exclusive Networks Slovenia d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Exclusive Networks Slovenia d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

XLAB

Pot za brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 50
XLAB je globalno IT podjetje, osredotočeno na področja oddaljenega namizja (ISL Online), avtomatizacije in upravljanja hibridne infrastrukture (XLAB Steampunk) ter umetne inteligence, napredne ... Več
Zlati partner

UL FRI

Večna pot 113, 1000 Ljubljana, Tel: 01 479 81 03
Spoznali smo že, da so računalniki neverjetni stroji, za katere se zdi, da ni meja, da so sposobni narediti vse, kar si človek zamisli in tudi tisto, kar si danes večina ljudi še ... Več
Zlati partner

XENON FORTE d.o.o.

Letališka cesta 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 548 48 00
Xenon forte d.o.o. je podjetje s 30-letno tradicijo. V celotnem času svojega obstoja se zavzema za odličnost in verodostojnost. Skupaj s podjetji Xenon forte Zagreb d.o.o., Xenon ... Več
Zlati partner

E-Rasta d.o.o.

Vodnikova ulica 2, 2250 Ptuj, Tel: +386 (0) 70 474 398
Podjetje E-RASTA je inovativno podjetje, ki se osredotoča na razvoj tehnoloških rešitev v povezavi z biometričnimi fotografijami in identifikacijo. Njihova glavna storitevje aplikacija ... Več