Telefoni
19.02.2013 08:22

Deli z drugimi:

Share

Zaradi varnostne luknje v sistemu iOS vam lahko vdrejo v iPhone

Hekerji so v Applovih mobilnih operacijskih sistemih iOS različic 6.1, 6.0.2 in 6.0.1 odkrili hudo varnostno ranljivost, preko katere lahko na sila enostaven način odklenemo mobilni telefon iPhone 5, zaščiten z varnostno kodo PIN. Popravek v obliki posodobitve naj bi bil nared še pred koncem februarja.
Zaradi ranljivosti mobilnega operacijskega sistema iOS vam lahko nepridipravi kljub vključeni zaščiti izmaknejo podatke iz mobilnika iPhone.
Zaradi ranljivosti mobilnega operacijskega sistema iOS vam lahko nepridipravi kljub vključeni zaščiti izmaknejo podatke iz mobilnika iPhone.

Na spletnem portalu YouTube se je pred kratkim pojavil videoposnetek, ki prikazuje, kako na sila enostaven način odkleniti mobilni telefon iPhone 5, zaščiten z varnostno kodo PIN. Ranljivost je prisotna v mobilnih operacijskih sistemih iOS različic 6.1, 6.0.2 in 6.0.1, videoposnetek podviga pa je dosegljiv na spletnem naslovu http://goo.gl/khjwD.

Varnostni mehanizem operacijskega sistema iOS je sila preprosto prelisičiti, saj zadošča, da nekajkrat pritisnemo tipko za izklop, vtipkamo številko za klic v sili (112) in počakamo. Postopek odklepa je moč uporabiti na vseh mobilnih telefonih iPhone, ki imajo nameščen mobilni operacijski sistem iOS različice 6.1, 6.0.2 ali 6.0.1. Omenjena ranljivost pa lahko uporabniku mobilnika iPhone povzroči veliko preglavic, saj se lahko nepridipravi na zelo enostaven način dokopa do vseh podatkov, shranjenih na pomnilniku mobilne naprave.

Zelo podoben spodrsljaj si je podjetje Apple privoščilo že pri mobilnem operacijskem sistemu iOS 4.1, ki pa je bil deležen popravka v zgolj nekaj tednih. Na srečo so programerji podjetja iz Cupertina že potrdili, da zanj pripravljajo ustrezen popravek. Ta naj bi bil vključen v različico iOS 6.1.2, ki naj bi bila nared še pred koncem februarja.

Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Prijavi napako v članku