Računalništvo, telefonija
29.08.2008 07:44

Deli z drugimi:

Share

Zaradi nakupa izdelkov Microsoft tožili vlado v Quebecu

Po poročanju CBC News, odprtokodno združenje v Quebecu toži vlado province zaradi prednosti, ki jo daje podjetju Microsoft namesto, da bi uporabila brezplačne alternative. Po javno dostopnih podatkih, ki jih je zbralo združenje, je Quebeška vlada v enem letu samo za licence Windows Viste porabila 80 milijonov dolarjev, od tega 25 milijonov dolarjev samo med februarjem in junijem, zato so se odločili vložiti tožbo in obvestiti javnost. Pri tem navajajo, da vlada zavrača kakršnakoli pogajanja s ponudniki programske opreme, ki niso od proizvajalcev Microsoft in Oracle.

Po zakonu Quebeške province lahko vlada izjemoma kupi programsko opremo neposredno pri proizvajalcu, ko je izčrpala vse razpoložljive možnosti. Po mnenju društva gre za očitno zlorabo zakonskega določila. Medtem ko proizvajalci programske opreme le-to najprej prodajo nato pa zaračunajo tudi stroške nadgradnje in podpore. Odprtokodna programska oprema pa je brezplačna, strošek pa lahko predstavljajo le morebitne dodatne storitve. Razlika pri porabi proračunskih sredstev je seveda občutna.

Združenje navaja še, da vlada province in celotne države, kar se tiče sprejemanja odprtokodnih rešitev v javnem sektorju, močno zaostaja za preostalim svetom. Vlade po svetu se trudijo, da bi zmanjšale stroške. Francija je s 400.000 zaposlenimi v javnem sektorju v letu 2006 prešla na odprtokodno programsko opremo, Nizozemska pa je vladnim službam prepovedala uporabo lastninske programske opreme. Strateško načrtovanje in uporaba brezplačne in odprtokodne programske opreme v javnem sektorju lahko ustvari veliko novih delovnih mest ter močno zniža porabo sredstev, namenjenih licenciranju.


Prijavi napako v članku