Računalništvo, telefonija
08.02.2011 15:47
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Zakonski osnutek o izklopu interneta ponovno v igri

ZDA iz dneva v dan postajajo bolj podobne državam s totalitarnim režimom.
ZDA iz dneva v dan postajajo bolj podobne državam s totalitarnim režimom.

Ker so se nemiri konec januarja v Egiptu pričeli stopnjevati, je egiptovska vlada tako rekoč čez noč blokirala dostop do interneta. Izklop svetovnega spleta so v Egiptu dosegli tako z »izbrisom« internetnih poti (BGP-routes) kot prenehanjem nudenja storitev s strani ponudnikov telekomunikacijskih storitev. S tem dejanjem se je država v trenutku vrnila 20 let v preteklost. Zaradi uspešne blokade interneta s strani egiptovskih oblasti so ameriški senatorji ponovno obudili zamisel o sprejemu posebnega zakona, ki bi ameriškemu predsedniku dal pooblastilo, da na zahtevo izklopi dostop do interneta.

Če bo osnutek zakona Cybersecurity Act sprejet v nespremenjeni obliki, bo predsednik ZDA imel možnost, da brez posebnih pooblastil kongresa izključi civilno infrastrukturo. Predsednik bi lahko na podlagi zakona ukazal takojšen izklop tako dela kot celotne internetne infrastrukture znotraj ZDA. Za dejansko izvršbo ukaza bo zadolžen Urad za domovinsko varnost. Ukrep predsednika bi bil časovno omejen na vsega 30 dni. Ameriški kongres bi lahko ta ukrep po potrebi podaljšal na skupno 120 dni oziroma štiri mesece.

Predlagatelji osnutka zakona o izklopu interneta zatrjujejo, da gre tu za izreden ukrep, ki bi ga uporabili izključno v primeru morebitne kibernetske vojne. Tovrstne mehanizme za izklop države od svetovnega spleta naj bi imele že vse vodilne vojaške sile. Med njimi trenutno kakopak prednjači Kitajska. Kongresniki so prepričani, da sovražne države, teroristične skupine in hudodelske združbe dan za dnem preizkušajo trdnost ameriškega omrežja in iščejo morebitne varnostne ranljivosti. Zato je po njihovem mnenju sprejem tega zakona nujno potreben. Bi morala potemtakem enak zakon sprejeti tudi naša država?


Prijavi napako v članku