Digitalizacija
Poslovne rešitve
08.02.2024 11:09

Deli z drugimi:

Share

Zakaj sta digitalizacija in avtomatizacija planiranja proizvodnje nuja?

Svet se izredno hitro spreminja. Naročila so količinsko vse manjša in pogostejša, dobave pa niso zanesljive. Zato je izzivov čedalje več.
Foto: Result
Foto: Result

Da ostanejo konkurenčna, morajo podjetja nujno izkoriščati tehnološke inovacije. Najmočnejši dejavnik, ki ga sodobna tehnologija omogoča, je avtomatizacija, predpogoj zanjo pa digitalizacija procesa. Ključna funkcija v proizvodnih podjetjih, ki doživlja revolucijo, je operativno planiranje proizvodnje.

Prednosti digitalizacije operativnega planiranja proizvodnje

Ključna prednost digitalizacije in avtomatizacije planiranja proizvodnje je povečanje hitrosti in točnosti planiranja. Informacijske rešitve hitro analizirajo ogromne količine podatkov, kar omogoča točno predvidevanje potreb po surovinah, optimizacijo proizvodnega cikla in zmanjšanje izgub zaradi napak. Potrjevanje rokov dobave je hitro in pravilno, podatki za nabavo so točni in replaniranje ob nepredvidenih dogodkih in urgencah je hitro.

Digitalizacija omogoča tudi podrobno spremljanje izvajanja plana proizvodnje. Podjetja lahko spremljajo vsak korak proizvodnega procesa in sproti ugotovijo morebitne odmike. S tem se povečuje zanesljivost izvajanja proizvodnega procesa in zato dvigne zaupanje strank. V povezavi z napredno poslovno analitiko podjetje preko planiranih in dejanskih stroškov in prihodkov upravlja tudi svoj poslovni uspeh.

Vloga naprednih algoritmov in umetne inteligence

Napredni optimizacijski algoritmi in umetna inteligenca omogočajo v obliki ekonomične rešitve visoko prilagodljivost in odzivnost proizvodnega podjetja, njegove prodaje, nabave in proizvodnje.

Slovenska podjetja se vse bolj zanašajo na nove tehnologije, da bi izboljšala svoje operativne procese in optimizirala proizvodnjo. Žal večina malih in srednjih podjetij še ni pripravljena na uvedbo umetne inteligence, saj nimajo infrastrukture in pripravljenih podatkov. Zanje je primernejša rešitev, ki uporablja take algoritme, ki potrebujejo manj podatkov in jim s tem omogoči enostavnejši prehod.


Rešitve za digitalizacijo planiranja proizvodnje lahko hitro analizirajo ogromne količine podatkov, kar omogoča boljše predvidevanje potreb po surovinah, optimizacijo proizvodnega plana in zmanjšanje izgub zaradi napak.


Izzivi pri izvedbi

Za dosego ciljev potrebujejo podjetja sogovornika, ki bo znal prisluhniti, pravilno svetovati in rešitev prilagoditi specifičnim potrebam podjetja. Pri tem so ključne izkušnje ponudnika, ki naj ne bodo le iz proizvodnje, temveč tudi iz drugih branž, ki že uporabljajo napredne informacijske rešitve. Pomembna je tudi prilagodljivost rešitve, saj nekatere zahtevajo velik vložek v pripravo podatkov, prilagajanje podjetja rešitvi, druge manj.

Izzivi in prihodnost digitalizacije planiranja v Sloveniji

Digitalizacija in avtomatizacija planiranja proizvodnje sta eden izmed ključnih dejavnikov za izboljšanje učinkovitosti in konkurenčnosti slovenskih proizvodnih podjetij. S pravilno implementacijo teh tehnologij se lahko podjetja hitro prilagajajo spremembam na trgu, optimizirajo proizvodnjo in so kakovostni dobavitelji svojim kupcem. Slovenija se tako pridružuje svetovnim trendom v digitalni transformaciji proizvodnega sektorja, ki odpira vrata novim priložnostim in rasti.

V podjetju Result se tega zelo dobro zavedajo, saj se pri strankah dnevno srečujejo z izzivi pri planiranju proizvodnje in jih rešujejo s pomočjo izjemno hitre in prilagodljive aplikacije Plansphere. Podjetja, ki rešitev Plansphere že uporabljajo, so povečala nadzor in dostopnost do informacij, optimizirala plan prodaje, nabave in proizvodnje, zaradi tega pa povečala učinkovitost in odzivnost poslovanja ter tako dvignila svojo konkurenčnost in zmanjšala stroške. (P.R.)


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
digitalizacija industrija

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem RESULT d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri RESULT d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Result logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem RESULT d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

BILLY POS d.o.o.

Hudourniška pot 2, 1000 Ljubljana, Tel: 051 888 710
Billy rešitve za davčne blagajne temeljijo na tehnologiji v oblaku, kjer so podatki varno shranjeni v primeru izgube ali okvare naprave. Več
Zlati partner

KONICA MINOLTA SLOVENIJA

Dunajska cesta 167, 1000 Ljubljana, Tel: 01 568 05 00
Konica Minolta je inovativno podjetje z “all-in-one” strategijo, ki stremi k ustvarjanju prepričljivih rešitev in storitev na področju upravljanja dokumentov ter povezanih naprednih ... Več

noviSplet, ATRIBUT d.o.o.

Verovškova ulica 55, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 32 61
Agencija za spletne storitve noviSplet Spletna agencija noviSplet deluje od leta 2004. Izdelala je že več kot 1000 spletnih mest. Na področju izdelave spletnih strani spada med ... Več
Srebrni partner

LESTRA d.o.o.

Vaška pot 17c, 1235 Radomlje, Tel: 01 563 60 60
Vodilni na področju trženja projektorjev – strokovno svetovanje, izposoja, montaža in servis Z več kot 30-letnimi izkušnjami in najboljšo izbiro projekcijske opreme za vas. V ... Več