Digitalizacija
Poslovne rešitve
Programska oprema
08.06.2023 09:07
Posodobljeno 6 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Zakaj je optimizacija IT stroškov prioriteta podjetij?

Zadnja IT raziskava je pokazala, da 95% podjetij ne optimizira IT sredstev zaradi pomanjkanja znanj, časa ter nadzora nad programsko opremo in oblačnimi storitvami. Stroške pa še dodatno zvišujejo dvigi cen ponudnikov tehnologij.

V času nepredvidljivih gospodarskih razmer je optimizacija IT stroškov postala ključna prioriteta podjetij v letu 2023. Zaradi preslabe optimizacije programske opreme in oblačnih storitev se mnoga soočajo z nenadzorovano rastjo IT stroškov. A zgolj 5% podjetij optimizira IT sredstva (Vir: The state of IT cost optimization in 2023).

Tehnologija je v zadnjih letih in predvsem v času pandemije doživela dodaten zagon. Podjetja so prilagodila načine dela na daljavo in odkrila nove poti do strank skozi digitalizacijo poslovanja. Zato so naložbe v tehnologije doživele razcvet. Pri tem pa se podjetja soočajo tudi z rastjo porabe oblačnih storitev in programske opreme ter s tem povezanih stroškov. Zato je za vedno več podjetij IT optimizacija visoko na seznamu prioritet.

IT porabo je vse težje nadzorovati

Velika rast uporabe storitev v oblaku in programske opreme ne kaže znakov popuščanja. Slaba stran velike rasti je (pre)velika poraba. Po oceni podjetja Gartner bodo podjetja tako porabila do kar 40% več. Takšna neproduktivna poraba se kaže na več načinov:

 • Nakup IT sredstev, ki ostajajo neizkoriščena
 • Neizkoriščenost avtomatizacije, ki jo ponuja oblak
 • Neprimerne rešitve za shranjevanje glede na potrebe podjetja
 • Spregledani popusti na licence in storitve

Prvi in glavni razlog, zakaj podjetja toliko vlagajo v tehnologijo, je da lahko povečajo zmogljivosti za inovacije. Toda, dokler jim primanjkuje znanj za učinkovito obvladovanje IT stroškov, se bodo vedno mučili, da bodo inovacije postale kontinuirane.

Prednosti IT optimizacije

V poslovnem svetu, ki je vedno bolj odvisen od informacijske tehnologije (IT), postaja optimizacija IT stroškov ključnega pomena za podjetja v vseh sektorjih. Podjetjem omogoča, da dosežejo večjo učinkovitost in produktivnost ter hkrati ohranijo konkurenčno prednost na trg. Optimizacija IT stroškov omogoča podjetjem, da:

 1. zmanjšajo svoje operativne stroške in s tem donosnost IT naložb,
 2. bolje upravljajo s tveganji povezanimi z varnostnimi rešitvami,
 3. učinkoviteje upravljajo IT sredstva – programska oprema, storitve v oblaku in licence
 4. zmanjšajo nepotrebne IT stroške

Zakaj se podjetja mučijo z IT optimizacijo

Zaradi obsega uporabe programske opreme in oblačnih storitev je organizacijam zelo težko učinkovito upravljati IT stroške. Optimizacija IT stroškov zahteva celovit pogled na potrebe in dolgoročne cilje podjetja. Zato je potrebno optimizacijo IT stroškov razumeti kot proces in ne kot nekaj, kar je mogoče rešiti z eno potezo. IT raziskava je pokazala, da IT optimizacija predstavlja težavo predvsem zaradi:

 • pomanjkanja znanj, kako in kaj optimizirati
 • pomanjkanje časa in kadra
 • preslaba preglednost nad programsko opremo, licencami in storitvami v oblaku

Samo 1 od 12 vprašanih v IT raziskavi navaja, da ve, kako optimizirati IT. To dodatno otežujejo nenehno spreminjajoče se licence, pogoji uporabe in spreminjanje tehnologij. Podjetja bodo vedno potrebovala IT. Zato je učinkovito IT upravljanje pomemben del poslovanja podjetja

Zaključek

Ne glede na to ali uporabljate storitve v oblaku ali lastne strežnike je IT optimizacija ključna za donosnost IT naložb. Pri Crayonu je optimizacija stroškov IT-ja zapisana v našem DNA. Skupaj s strankami identificiramo področja, kjer je možno prihraniti stroške – v povprečju prihranimo strankam 30% pri njihovih naložbah v programsko opremo in oblak. Podjetju VELUX smo pomagali prihraniti od 25% do 80%.

Želite odkriti in izkoristit potencial za IT optimizacijo v vašem podjetju? Obiščite spletno stran ali nam pišite!


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
oblak

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Crayon
Za več informacij so vam na voljo pri Crayon
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Crayon? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TP VISION

Ukmarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana, Tel: 03 060 35 35

RETTRO d.o.o., vaš partner v razvoju IT-rešitev

Šlandrova 4b, 1000 Ljubljana, Tel: 031 313 312
Mikro podjetje Rettro d.o.o. je specializirano za razvoj različnih informacijskih sistemov z najnovejšimi tehnologijami po meri naročnika. Znanje in izkušnje Rettrovih strokovnjakov ... Več
Zlati partner

SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.

Letališka cesta 29c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 543 88 88
Podjetje Selectium Adriatics d. o. o., ki v Sloveniji nastopa pod imenom Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium, je lokalni zastopnik družbe Hewlett Packard Enterprise (HPE). ... Več
Zlati partner

VIBOR d.o.o.

Brnčičeva ulica 41d, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 561 33 21
Podjetje Vibor z unikatnim pristopom že od leta 1993 zagotavlja neprekinjeno podporo celotni organizaciji z zanesljivo opremo ter rešitvami, ki poenostavljajo in povezujejo delovne ... Več