Računalništvo, telefonija
09.12.2011 15:46

Deli z drugimi:

Share

Za varno spletno nakupovanje

Bliža se čas praznikov in ESET vam ponuja 5 zlatih pravil varnega spletnega nakupovanja. Iz leta v leto je več prazničnega spletnega nakupovanja, kar pomeni, da bodo tudi letos kiberkriminalci čakali na neprevidne uporabnike in tudi sami nakupovali – na tuj račun.
Za varno spletno nakupovanje
Za varno spletno nakupovanje

Spletne prevare pri nakupovanju preko spleta običajno vključujejo krajo kreditnih kartic in podatkov o bančnih računih, njihovo zlorabo ali posredovanje teh podatkov tretjim osebam. Nudimo vam nekaj uporabnih nasvetov, s katerimi lahko preprečite, da bi vam nepridipravi ukradli denar namenjen za vaš praznične nakupe.

1. Posodobite vašo nakupovalno napravo (računalnik): Naredite z vašim računalnikom nekaj podobnega, kot naredite z avtom pred daljšim izletom. Temeljito preglejte vaš računalnik in ga pripravite na spletno nakupovanje tako, da posodobite operacijski sistem, spletni brskalnik in protivirusno zaščito.

2. Držite se znanih obrazov: Kupujte pri znanih in uveljavljenih ponudnikih, ki ponujajo natančne opise artiklov in se držijo obljubljene kvalitete in rokov dostave.

3. Ne nasedajte »neverjetnim« ponudbam: Če izgleda prelepo, da bi bilo res, najverjetneje ni res. Običajno se v takšnih ponudbah nahajajo najbolj iskani artikli v prazničnem času, zato nas takšne ponudbe lahko premamijo. Povezavam, ki vodijo do ponudb z neverjetno nizkimi cenami, se je bolje izogniti, saj je tveganje lahko preveliko. Vsi diskontni ponudniki niso sleparji, vendar se je pred takšnim nakupom bolje informirati o ponudniku in samem artiklu.

4. Vztrajajte pri varnih povezavah: Ko naročate artikle preko spleta, preverite, ali spletna stran uporablja varno povezavo SSL. Ta standard varne transakcije lahko preverite na več načinov. Običajno se pred spletnim naslovom pojavi https ali shttp namesto http. Na spletnem brskalniku se lahko prikaže tudi simbol ključavnice ali ključa, kar prav tako ponazarja varno povezavo. Z uporabo SSL kodiranja preprečimo nepooblaščen dostop do naših podatkov, ki jih sporočamo na spletno stran. Če ste v dvomu glede določene spletne strani, enostavno v Google vtipkajte naslov spletne strani in besedno zvezo spletna prevara ter preverite, ali so bile v preteklosti težave z varnostjo spletne strani.

5. Premislite, preden delujete: Bodite pozorni na akcijske ponudbe, ki jih dobite na vaš e-mail naslov ali od prijateljev na socialnih omrežjih. Če želite preveriti resničnost ponudbe, vnesite naslov spletne strani neposredno v spletni brskalnik in se na ta način izognite povezavi v sporočilu, za katero se lahko skrivajo škodljive vsebine in lažne spletne strani.

Ko že govorimo o grožnjah, lahko omenimo, da ESET vsak mesec pripravlja izčrpno statistiko o najpogostejših grožnjah v preteklem mesecu. Podatki temeljijo na Live Grid® tehnologiji v oblaku, preko katere ESETovi raziskovalci spreminjajo grožnje po vsem svetu.

Že zadnjih nekaj mescev se največ groženj širi preko izmenljivih medijev in mesec november ni bil nobena izjema. INF/Autorun je bila najpogostejša grožnja na globalni ravni s 4,38 odstotka in s 3,66 odstotka vseh groženj v Evropi. INF/Autorun je ime, ki označuje vrsto škodljivih programov, ki izkoriščajo datoteko autorun.inf kot način okužbe računalnika. Win32/Conficker se še vedno drži v vrhu statistik, vendar se je njegova širitev upočasnila. Trenutno je Win32/Conficker globalno gledano na petem mestu z 2,20 odstotka in prav tako peti v Evropi z 1,76 odstotki vseh groženj. Win32/Dorkbot se počasi vzpenja po lestvici škodljivih programov in je globalna grožnja številka dve, z nekoliko višjim odstotkom (3,43 %) kot prejšnji mesec. Tudi Win32/Dorkbot se širi preko izmenljivih medijev, napadalcem pa omogoča nadzor nad okuženimi računalniki. Prav tako zbira uporabniška imena in gesla, ki jih uporabnik vpisuje na določene spletne strani, nato pa vse zbrane podatke pošlje na oddaljen računalnik.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SI SPLET d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SI SPLET d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SI SPLET d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku