Računalništvo, telefonija
18.03.2017 12:10
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

FURS in Telemach s priporočili, ki lahko vaš računalnik izpostavijo spletnim nevarnostim

Zaradi uporabe zastarelega brskalnika lahko hitro postanete žrtev spletnega kriminala!
Zaradi uporabe zastarelega brskalnika lahko hitro postanete žrtev spletnega kriminala!

Če uporabljate storitve podjetja Telemach ali Finančne uprave Republike Slovenije (FURS), ste po vsej verjetnosti nedavno dobili obvestilo o tem, da njuni storitvi (FURS-ovi eDavki in Telemachov D3GO) v Firefoxu 52 ne bosta več delovali, zraven pa še priporočila za izklop posodabljanja Firefoxa, uporabo starejših različic ali drugih brskalnikov. Njihovo obvestilo je presenetilo marsikaterega poznavalca računalniške varnosti, saj so s temi priporočili uporabnikom dejansko svetovali, naj zmanjšajo svojo varnost in posledično postanejo bolj ranljivi na spletne napade. Posodobitve spletnih brskalnikov so namreč osnovni mehanizem za zaščito pred nevarnostmi na spletu, zato njihov izklop predstavlja podobno tveganje kot izklop varnostne blazine v avtomobilu. Enako velja za uporabo starejših različic.

Pri Telemachu in FURS-u so izklop posodobitev v Firefoxu svetovali zgolj zato, ker obe njihovi storitvi uporabljata tehnologijo NPAPI, ki je Firefox od različice 52 naprej ne podpira več. Pri Mozilli Slovenija so namreč zapisali, da gre za zastarelo tehnologijo, ki je vir varnostnih težav, sesutij in počasnega delovanja. Poleg tega sta jo spletna brskalnika Chrome in Opera že zdavnaj opustila, Microsoftov brskalnik Edge je nikoli ni podpiral, Mozilla pa je želela razvijalcem dati več časa za prehod na sodobnejše tehnologije, zato je umik podpore NPAPI napovedala že leta 2015.

Pri organizaciji Mozilla Slovenija svetujejo, da namesto izklopa posodobitev za Firefox oziroma uporabe zastarelega brskalnika raje zamenjate ponudnika telekomunikacijskih storitev s Telekomom Slovenije ali T-2, saj vas omenjena ne bosta omejevala pri izbiri spletnega brskalnika. Glede uporabe sistema eDavkov pa nekoliko hudomušno svetujejo, da bo najlažje, če se izselite iz države, tako da postanete davčni nerezident Republike Slovenije in zamenjate Finančno upravo.


Prijavi napako v članku