Računalništvo, telefonija
20.08.2019 20:00

Deli z drugimi:

Share

Za opravljanje klicev ne uporabljajte asistentov Siri in Google Assistant

Za opravljanje klicev ne uporabljajte asistentov Siri in Google Assistant
Za opravljanje klicev ne uporabljajte asistentov Siri in Google Assistant

Če ste kadarkoli uporabili Siri ali Googlov digitalni asistent za opravljanje klicev, potem ste lahko med potencialnimi žrtvami novega hekerskega vdora. Strokovnjaki za digitalno varnosti pri Better Business Bureau, ki v zadnjem času na dnevni ravni ugotavljajo nove nevarnosti, ki prežijo s strani hekerjev, opozarjajo, da bi lahko klicanje preko glasovnih digitalnih asistentov napravo izpostavilo nevarnosti. Hekerji so prišli do spoznanja, da smo uporabniki pametnih naprav vse bolj odvisni od izpostavljenih asistentov.

Pa si poglejmo, kako stvar deluje po podatkih BBB-ja: ko želimo poklicati neko podjetje, kot je recimo letalska družba, in ne poznamo številke, lahko za pomoč prosimo Google ali Siri. Oba asistenta nam z veseljem pomagata in pokličeta želeno podjetje za nas. Vse lepo in prav, vendar namesto, da bi poklicali letalsko družbo ali banko, asistent pokliče nekoga, ki se izdaja za predstavnika podjetja. Ta ima potem cilj in nalogo, da nas pretenta, da mu pošljemo določeno vsoto denarja.

Sama prevara je iz tehničnega vidika zelo preprosta in narejena na osnovni ravni. Goljufi zakupijo oglase v brskalniku in ti oglasi vsebujejo lažno številko nekega podjetja. Hekerji seveda poskrbijo tudi za to, da se pojavijo med prvimi iskalnimi rezultati brskalnika, s čimer si povečajo možnosti za uspeh prevare. Če bi sami naleteli na enega od tovrstnih oglasov med iskalnimi rezultati, bi ga z lahkoto identificirali kot prevaro. Ker pa digitalni asistenti (še) niso najbolj izurjeni pri odločanju glede takšnih goljufij in pogosto uporabijo ravno iskalne rezultate, ki se med iskanimi rezultati pojavijo najvišje, hekerjem ni težko izpeljati goljufije.

Torej, ko asistenta prosimo, da pokliče neko podjetje, ustanovo ali kak tretji poslovni subjekt, enostavno izbere enega od najvišje pozicioniranih rezultatov, s čimer nas zelo hitro lahko poveže z enim od hekerjev.

Najboljši način, kako se izogniti takšnim in podobnim nevarnostim je, da vsakič, ko kličemo neko neznano telefonsko številko, dvakrat preverimo vir oz. še boljše, da kličemo samo številke iz uradnih virov, kot so recimo uradne spletne strani ali dokumenti podjetij. Če imamo recimo neko podjetje, katerega kličemo bolj pogosto ali celo večkrat tedensko, je morda pametno, da si številko shranimo v svoj imenik in potem še vedno lahko preko asistentov kličemo te iste številke. Razlika je samo v tem, da Siri ali Google Assistant ne iščeta več številk po spletu, temveč pokičeta kar direktno iz imenika.

Če se vam v kateremkoli trenutku zazdi, da nekaj ni vredu, lahko takoj prekinete klic in poizkusite znova. Mogoče bi bilo pametno, da za opravljanje klicev v celoti opustite uporabo asistentov Siri in Google Assistant.


Prijavi napako v članku