Računalništvo, telefonija
24.06.2020 13:44
Posodobljeno 12 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Za novi PlayStation 5 bo treba odšteti…

Igralna konzola Sony PlayStation 5 bo večja predvsem zaradi masivnega hladilnega sistema.
Igralna konzola Sony PlayStation 5 bo večja predvsem zaradi masivnega hladilnega sistema.

Podjetje Sony je pred časom predstavilo težko pričakovano igralno konzolo PlayStation 5, ki je navdušila mnoge ljubitelje konzolnih iger. Novost je pričakovano futuristično oblikovana z igralnimi ploščki, ki so ergonomični in naj bi zagotavljali še boljšo igričarsko izkušnjo. Poleg igralne konzole PlayStation 5, so bile predstavljene tudi igre zanjo, ki so v primerjavi s tistimi na voljo danes, seveda naprednejše.

Uporabnikom bosta na voljo dve različici nove igralne konzole, in sicer klasična PlayStation 5 in digitalna PlayStation 5 Digital Edition. Konzoli bosta v osnovi enaki, le da različica Digital Edition ne bo razpolagala z optičnim pogonom. Zato ne preseneča, da bo klasična igralna konzola PlayStation 5 nekoliko dražja, in sicer naj bi njena maloprodajna cena v evropskem prostoru znašala 499 evrov. Za različico PlayStation 5 Digital Edition pa naj bi bilo treba odšteti 100 evrov manj, in sicer 399 evrov. Tu sicer gre za neuradne maloprodajne cene novih igralnih konzol Sony, ki jih je »pomotoma« razkrila francoska spletna stran trgovske verige Amazon. Ta je tudi razkrila, da igralna konzola PlayStation 5 naprodaj od 20. novembra dalje.

Nekoliko visoke maloprodajne cene igralne konzole Sony PlayStation 5 so po vsej verjetnosti posledica tega, da je novost opremljena z nadvse zmogljivo strojno opremo. Ta bo namreč bo obsegala osemjedrni procesor AMD Zen 2, ki bo posebej prilagojen za poganjanje konzolnih iger in se bo ponašal s frekvenco 3,5 gigaherca. Za grafične vsebine bo skrbelo grafično jedro AMD RDNA-2, ki se bo ponašalo z grafično zmogljivostjo 10,28 teraflopov grafične moči in 36 računskih enot frekvence 2,23 gigaherca. Piko na i bo dal hitri sistemski pomnilnik kapacitete kar 16 gigabajtov.

Preostala strojna oprema prihajajoče igralne konzole PlayStation 5 bo obsegala še 16 gigabajtov grafičnega pomnilnika GDDR6 in pogon Solid State kapacitete 825 gigabajtov, kar pomeni, da bo novost zagotovo precej hitrejša v primerjavi s trenutno igralno konzolo PlayStation 4. Seveda bo podpirala tudi uporabo zunanjih trdih diskov oziroma pogonov Solid State in bo omogočala poganjanje zgoščenk Blu-ray v ločljivosti 4K, kar bodo znali ceniti tudi ljubitelji videoposnetkov.

Čeprav bo strojna oprema igralne konzole PlayStation 5 izdelana s pomočjo napredne tehnologije, ki zagotavlja manjšo porabo električne energije ob večji zmogljivosti, bo ta potrebovala masiven hladilni sistem. Podjetje Sony bo namreč novost »navil« do te mere, da bo pri delovanju proizvedla veliko količino odvečne toplote. To je tudi ključni razlog, zakaj bo igralna konzola PlayStation 5 največja igralna konzola PlayStation doslej. Kljub temu so strokovnjaki prepričani, da se ta pri delovanju ne bo segrevala in bo zlahka opravila tudi z najzahtevnejšimi nalogami.


Prijavi napako v članku