Računalništvo, telefonija
02.12.2018 07:54
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Za Japonce je televizija 4K že preteklost

Japonci so kot prvi na svetu dobili televizijski program v ločljivosti 8K.
Japonci so kot prvi na svetu dobili televizijski program v ločljivosti 8K.

Japonci že od nekdaj prednjačijo na številnih področjih visoke tehnologije in televizija ni nobena izjema. Japonska lokalna državna televizija NHK je namreč pred kratkim kot prva na svetu začela oddajati hibridni satelitski televizijski kanal, ki vsebino prikazuje tako v ločljivosti 4K kot v ločljivosti 8K oziroma 7.680 x 4.320 slikovnih točk. Omenjeni satelitski televizijski kanal oddaja 12 ur dnevno, njihov format Super Hi-Vision pa poleg video vsebine z ločljivostjo 8K omogoča še prenos zvoka standarda kar 22.2 in povprečno frekvenco 120 sličic na sekundo. V prihodnosti se bo prikaz slik povečal na kar 240 sličic na sekundo.

Poznavalci so prepričani, da se je trend prikazovanja televizijskih programov v ločljivosti 8K na Japonskem šele dobro pričel, saj bodo tam leta 2020 organizirane olimpijske igre. Ponudba oddajanja televizijskih programov v ločljivosti 8K se bo zato znatno povečala že na začetku naslednjega leta, v drugi polovici pa bo postala že nekaj povsem običajnega. Pri tem se je treba zavedati, da sam televizijski kanal ločljivosti 8K in namenski satelitski sprejemnik še nista dovolj za prikaz popolne kakovosti slik.


Uporabniki bodo morali razpolagati še s televizorjem, ki podpira ločljivost 8K. Ker pa je teh vsaj v tem trenutku še vedno malo, je njihova maloprodajna cena pričakovano visoka, zato si bodo to »luksuzno dobrino« seveda lahko privoščili le redki posamezniki.


Prijavi napako v članku