Računalništvo, telefonija
11.04.2012 16:04
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Z zvokom in tresljaji do dostopnega gesla

Vas je nov način vnosa dostopnega gesla prepričal?
Vas je nov način vnosa dostopnega gesla prepričal?

Dostopna gesla v računalništvu igrajo ključno vlogo pri varovanju naše zasebnosti. Čeprav bi bilo potrebno dostop do različnih vsebin varovati z različnimi dostopnimi gesli ter uporabljati dolga in kompleksna gesla, večina računalničarjev temu preprosto ni kos. V praksi se je celo pokazalo, da imajo ljudje zelo velike težave s pomnjenjem dostopnih gesel, ki poleg črk vsebujejo še številke in posebne znake. Zaradi tega raziskovalci iščejo načine, kako gesla nadomestiti z drugimi, uporabniku prijaznejšimi, načini prijave.

Tokrat so se izkazali raziskovalci Andrea Bianchi, Ian Oakley in Dong-Soo Kwon z inštituta IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers). Ti so pripravili sistem, kjer dostopno geslo vtipkamo preko kombinacije zvoka in tresljajev. Dejansko gre tu za to, da morajo uporabniki določen zvok povezati s točno določenim tresljajem. Za zvok se lahko uporabi glasbo, piskanje ali izgovorjeno številko, medtem ko se tresljaji razlikujejo po moči, ritmu, frekvenci in vzorcu. Ko je zvok povezan z vnaprej določenim tresljajem, se »vpiše« prvi »del« dostopnega gesla, ki je lahko poljubno dolgo.

Za vnos gesla se lahko uporablja tako tipkovnica kot poseben gumb. Nov sistem je mogoče uporabiti tudi v navezi z zasloni, občutljivimi na dotik. Video predstavitev novega načina vpisovanja dostopnih gesel si lahko ogledate na spletnem naslovu http://goo.gl/mKK1l. Iz videoposnetka je razvidno, da je tak način vnosa gesla časovno precej bolj potraten od vnosa klasičnega, alfa-numeričnega dostopnega gesla. Kljub temu so številni poznavalci prepričani, da ima nov način vnosa gesel uporabno vrednost in bo prej ali slej zaživel tudi v praksi. No, pustimo se presenetiti.


Prijavi napako v članku