Računalništvo, telefonija
25.04.2020 06:30

Deli z drugimi:

Share

YouTube je za 15. rojstni dan objavil nekaj osupljivih statistik

Youtube je za javnost dostopen že kar dolgih 15 let!
Youtube je za javnost dostopen že kar dolgih 15 let!

Spletni video portal YouTube je v zadnjih 15 letih nedvomno postal nepogrešljiv del našega vsakdanjika, saj na njem najdemo videospote glasbenih uspešnic, filmske napovednike, recenzije in še mnogo več. Zgodbo o uspehu je 23. aprila 2005 pričel soustanovitelj YouTuba Jawed Kari, saj je kot prvi nanj objavil 19 sekundni videoposnetek. Film z naslovom »Jaz v živalskem vrtu«, in sicer pred kletko slonov.

Čeprav je bil prvi videoposnetek na spletnem portalu YouTube objavljen že 23. aprila 2005, je ta javnosti postal prosto dostopen šele 29. maja istega leta, pri čemer je kar šest mesecev nosil oznako »beta« oziroma »poskusni«. Končna različica danes izjemno priljubljenega spletnega portala YouTube pa je bila nared šele novembra 2005. YouTube je nato prevzelo podjetje Google, zanj pa je takrat moralo odšteti kar zavidljivih 1,65 milijonov dolarjev oziroma zdajšnjih 1,53 milijarde evrov.

YouTube je danes seveda zgodba o uspehu. Desetletje in pol po prvem videu je YouTube osrednje spletno mesto za ljubiteljske in tudi profesionalne videoposnetke, s prihodki v višini okoli preračunanih 4,65 milijard evrov in več kot 5 milijard naloženih videoposnetkov. Obenem je YouTube tudi druga najbolj obiskana stran na spletu, takoj za Googlom, na mesec pa jo obišče približno dve milijardi edinstvenih aktivnih uporabnikov. V storitev YouTube se vsako minuto naloži približno 500 ur video vsebine. Čas, potreben za ogled te vsebine pa se dnevno šteje v milijardah ur.


Prijavi napako v članku