Računalništvo, telefonija
26.07.2020 11:49

Deli z drugimi:

Share

YouTube in Google pred sodnika zaradi prevare z bitcoini

Steve Wozniak je prepričan, da YouTube namerno zavlačuje odstranitev spornih vsebin.
Steve Wozniak je prepričan, da YouTube namerno zavlačuje odstranitev spornih vsebin.

V prvih šestih mesecih letošnjega leta so nepridipravi izmaknili že za več kot preračunanih 1,2 milijarde evrov navideznih valut oziroma kriptovalut. Temu pritrjuje tudi zadnja analiza družbe Cipher Trace, ki se je posvetila pranju denarja in svetu kriptovalut. V njej razkrivajo, da so posledice hekerskih napadov, kraj in goljufij, povezanih s kriptovalutami, letos že presegle vrednost preračunanih 1,2 milijarde evrov, kar je zdaleč največ doslej.

Letos so na pohodu goljufi na temnem spletu, ki izkoriščajo stanje zaradi koronavirusa. Hekerji si nadenejo »maske« zaupanja vrednih mednarodnih institucij, denimo Svetovne zdravstvene organizacije, Rdečega križa ali Centra za nadzor nalezljivih bolezni v ZDA. Na tak način od ljudi izvabljajo osebne podatke ali jih novačijo za denar v obliki kriptovalut. Nedavno pa so za ta namen izkoristili celo račune družbenih omrežij vplivnih oseb, kjer so žrtvam ponujali dvojno vrednost glede na vplačane kriptovalute (bitcoine).

Podobno goljufivo shemo že dalj časa organizirajo različni YouTube kanali, pri tem pa seveda uporabljajo imena znanih oseb. Eno od teh imen je soustanovitelj podjetja Apple Steve Wozniak, ki pa ima vsega dovolj. Zato ne preseneča, da je ta skupaj s kopico enako mislečih proti vodilnim podjetja YouTube in Google vložil tožbo. V tožbi pa je navedeno, da YouTube kljub pogostim prošnjam za odstranitev takšnih objav s platforme ne stori ničesar ali pa odstranitev spornih vsebin poteka zelo počasi. To je iz poslovnega razloga razumljivo, saj tovrstne vsebine mu na račun prikazovanja reklamnih oglasov prinesejo veliko denarja.

Steve Wozniak skupaj z enako mislečimi od podjetja YouTube in Google zahteva odškodnino, kritje sodnih stroškov in da se podjetje odreče zaslužku na račun teh vsebin. Pri podjetju Google seveda zavračajo vso krivdo in trdijo, da sporne vsebine odstranijo takoj, ko so z njimi seznanjeni. O tem sporu pa bo zadnjo besedo seveda imelo ameriško sodišče.


Prijavi napako v članku