Računalništvo, telefonija
15.12.2016 08:50

Deli z drugimi:

Share

Yahoo potrdil krajo podatkov milijarde uporabnikov!

Yahoo! je doživel največji primer kibernetske odtujitve informacij v zgodovini svetovnega spleta.
Yahoo! je doživel največji primer kibernetske odtujitve informacij v zgodovini svetovnega spleta.

Konec septembra se je na spletu pojavila novica, da so spletni nepridipravi baje izmaknili podatke od kar 500 milijonov uporabnikov spletne storitve podjetja Yahoo! (bit.ly/Yahoo-RN). Novico o hekerskem napadu, ki se je zgodil sicer že leta 2014, je potrdilo kar samo podjetje. Čeprav je vodstvo podjetja Yahoo! sprva zatrjevalo, da je bilo v napadu ukradenih »le« pol milijarde uporabniških računov, je stanje precej bolj resno, kot se je sprva predvidevalo.

Podjetje Yahoo je namreč razkrilo, da so neznani hekerji v dveh ločenih napadih ukradli podatke o kar milijardi uporabnikov. Ti so odtujili podatke o uporabniških računih, domačih naslovih, geslih, telefonskih številkah, nešifriranih varnostnih vprašanjih z odgovori in še mnogo več. Ker je bilo v napadu ukradenih podatkov o kar milijardi uporabnikov, gre tu nedvomno za največji primer kibernetske odtujitve informacij enemu samemu podjetju v zgodovini svetovnega spleta. Na srečo napadalcem pri vdoru ni uspelo pridobiti informacije o plačilnih in bančnih karticah.

Na spletni strani »Have I Been Pwned«, ki je dosegljiva na spletnem naslovu https://haveibeenpwned.com/ lahko preverite, ali je bil vaš uporabniški račun elektronske pošte Yahoo! (ali drugje) ukraden med omenjenima napadoma. Če je temu tako, nemudoma zamenjajte svoje geslo povsod tam, kjer za prijavo uporabljate vaš elektronski naslov in geslo. Še bolje pa bo, da vključite dvonivojski način prijave za vse spletne storitve, kjer je to seveda možno.


Prijavi napako v članku