Računalništvo, telefonija
27.10.2018 12:27

Deli z drugimi:

Share

Yahoo bo uporabnikom izplačal odškodnino zaradi kraje osebnih podatkov!

Za okoli 200 milijonov oškodovanih uporabnikov bo podjetje Yahoo namenilo preračunanih 44 milijonov evrov.
Za okoli 200 milijonov oškodovanih uporabnikov bo podjetje Yahoo namenilo preračunanih 44 milijonov evrov.

Konec septembra 2016 se je na spletu pojavila novica, da so spletni nepridipravi izmaknili podatke od kar 500 milijonov uporabnikov spletne storitve podjetja Yahoo. Novico o hekerskem napadu, ki se je zgodil sicer že med leti 2013 in 2014, je nekoliko kasneje potrdilo tudi samo podjetje. Čeprav je vodstvo podjetja Yahoo sprva zatrjevalo, da je bilo v napadu ukradenih »le« pol milijarde uporabniških računov, je bilo stanje precej bolj resno, kot se je sprva predvidevalo.

Podjetje Yahoo je namreč razkrilo, da so neznani hekerji v dveh ločenih napadih ukradli podatke o kar milijardi uporabnikov. Ti so odtujili podatke o uporabniških računih, domačih naslovih, geslih, telefonskih številkah, nešifriranih varnostnih vprašanjih z odgovori in še mnogo več. Ker je bilo v napadu ukradenih podatkov o kar milijardi uporabnikov, gre tu nedvomno za največji primer kibernetske odtujitve informacij enemu samemu podjetju v zgodovini svetovnega spleta. Na srečo napadalcem pri vdoru ni uspelo pridobiti informacije o plačilnih in bančnih karticah.

Dve leti po razkritju kraje osebnih podatkov uporabnikov so pri podjetju Yahoo sprejeli odločitev, da bodo ameriškim uporabnikom izplačali odškodnino. Za okoli 200 milijonov oškodovanih uporabnikov bo podjetje Yahoo namenilo preračunanih 44 milijonov evrov oziroma 50 milijonov ameriških dolarjev. Uporabniki, ki bodo lahko dokazali izgubi podatkov in krajo identitete, bodo s strani podjetja Yahoo prejeli do preračunanih 330 evrov odškodnine, preostali pa do preračunanih 110 evrov. Čeprav bo denarna kazen porazdeljena med podjejti Verizon in Altaba, smo prepričani, da bo podjetje Yahoo zaradi tega finančne posledice zagotovo čutilo še dalj časa v prihodnosti.


Prijavi napako v članku