Operacijski sistemi
27.08.2020 08:00
Posodobljeno 9 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Windows 95 praznuje 25. rojstni dan

Windows 95 praznuje 25. rojstni dan
Windows 95 praznuje 25. rojstni dan

24. avgusta je legendarni Windows 95 upihnil 25. svečko. Pred 25. leti je množica najbolj zagretih oboževalcev čakala pred trgovinami CompUSA in BestBuy, da bi dobili svojo … Ne, ni bila nova izdaja igre Call of Duty niti Applov iPod, v bistvu ni bila noben kos strojne opreme, temveč so vsi čakali na programsko opremo – Windows 95.

24. avgusta 1995 je končno izšel težko pričakovani Microsoftov Windows 95. Ob soustanovitelju Microsofta, Billu Gatesu je stal še Jay Leno, skupaj pa sta s celotno razvijalsko ekipo uradno predstavila novo programsko opremo. Za Microsoft in tudi za celotno industrijo informacijske tehnologije je bil to velik dan, saj so medije preplavili Rolling Stonesi s hitom “Start Me Up” ob fotografijah novega gumba “Start”, ki ga še danes mnogi med nami bolj ali manj redno uporabljamo. Microsoft je celo najel igralca, Jennifer Aniston in Matthewa Perryja, ki sta skupaj odigrala skoraj uro trajajočo “stand-up” komedijo na temo Windows 95. Programska oprema je bila celo tako popularna, da so v prvih petih tednih prodali več kot 7 milijonov kopij.

Če pustimo izid operacijskega sistema nekoliko ob strani, so v tistem času največji “geeki” izbirali med procesorji Pentium ali 486, trdimi diski IDE ali SCSI, CD-ROM dvojno hitrostjo in Sound Blaster avdio karticami. Z uporabo te tehnologije so lahko Windows 95 izkoristili do potankosti. Microsoft je v novo programsko opremo vključil kar nekaj lastnosti, največja od teh pa je bila že omenjeni novi gumb “Start”, meni in orodna vrstica, ki je močno olajšala iskanje aplikacij in navigiranje po operacijskem sistemu.

Definitivno pa Windows 95 ni bil velik korak za Microsoft zgolj zaradi gumba “Start”. Poleg tega, da je bil 32-bitni operacijski sistem, je bila pomembna novost tudi zmožnost daljših imen datotek, tudi do 250 znakov. Danes se to zdi kot nekaj povsem običajnega, takrat pa je novost močno olajšala poimenovanje. Še ena pomembna novost je bila “Plug and Play”, ki je avtomatsko detektirala in namestila strojno opremo.

Vas zanima več iz te teme?
Windows operacijski sistem

Prijavi napako v članku